Na Anifestu se rozdělovaly peníze

ČTK, Hej
9. 5. 2006 9:00
Třeboň - Na Anifestu byli vyhlášeni první vítězové soutěže, která chce podpořit vznik nových animovaných snímků.

Vítězi jsou čeští animátoři Jiří Barta, Pavel Koutský a Michal Žabka. Ministerstvo kultury mezi ně rozdělí celkem zhruba tři miliony korun.

Bartův film má pracovní název Hrnečku vař! a pojednává o rodinných stereotypech, Koutský chce vyprávět o posedlosti plastickými operacemi a Žabka o tom, jak také může vypadat partnerský vztah na celý život. Pouze projekt Jiřího Barty porota přijala bez výhrad, další dva budou podpořeny s podmínkou, že je tvůrci ještě upraví.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Do soutěže Nové projekty animované tvorby přišlo 14 projektů, jeden byl vyřazen, neboť nesplnil podmínky soutěži. Tvůrci mohli přihlásit ucelené projekty původních filmů na volné téma v délce od pěti do 10 minut, maximální rozpočet nesměl přesáhnout milion korun. 

Samotný námět nestačil, hodnotily se pouze detailně propracované projekty zaručující, že film bude možné skutečně bez potíží natočit.

"Cílem soutěže je podpořit vznik nekomerčních animovaných filmů, které mají v České republice obrovskou tradici. Na svobodnou autorskou výpověď však tvůrci nejobtížněji hledají peníze," řekla dnes koordinátorka soutěže Pavla Palánová za společnost Corona.

Snímky se zařadí mezi soutěžní filmy příštího ročníku AniFestu, jehož organizátoři je také pošlou na festivaly do celého světa. Letošní Anifest v Třeboni potrvá až do 10. května.

 

 

Právě se děje

Další zprávy