Moore to má od soudu: Není manipulátor

AP, Hej
28. 3. 2008 18:07
Soud rozhodl, že dokumentarista veterána neurazil
Foto: Reuters

Boston - Federální odvolací soud rozhodl, že kontroverzní dokumentarista Michael Moore neurazil iráckého veterána, když ve svém slavném snímku Fahrenheit 9/11 bez jeho svolení použil část z televizního rozhovoru s dotyčným vojákem.

Seržant Peter Damon přišel v Iráku o ruce při explozi helikoptéry Black Hawk, ke které došlo během údržby stroje. Moorea žaloval, že ho ponížil tím, že jeho výpověď manipulativně použil pro svůj dokument kritizující Bushovu administrativu a válku v Iráku.

Michael Moore
Michael Moore | Foto: BBC
Čtěte více:
Veterán: Michael Moore mě zneužil
Filmový aktivista Moore chce zase léčit Ameriku
Moore má další skandál. Tentokrát vlastní

Americký odvolací soud prvního stupně ale jen potvrdil rozhodnutí federálního soudu, že Damonova žaloba proti Mooreovi je bezpředmětná.

Pro zkušeného Moorea - který umí nakládat s fakty a stejně dobře si zajistit popularitu - byl rozsudek zadostiučiněním; a hned dodal, že soudní pře vedené proti jeho filmům považuje jen za důkaz toho, že jeho dílo má smysl.

"Dělám filmy, které odhalují pravdu o tom, co se děje v téhle zemi a ve světě, v němž žijeme," prohlásil autor, který dělí publikum na dva nesmiřitelné tábory. "Vlastně si říkám, jestli vůbec nastane doba, kdy si budu moct dát pauzu?"

Damonova výpověď je ve filmu zařazena krátce poté, co kongresman Jim McDermott mluví o Bushově administrativě a říká: "Víte, oni říkají, že na ty veterány nekašlou, ale kašlou na všechny."

Podle Damona tato dramaturgie sugeruje, že by měl být jedním z oněch veteránů, na které všichni zapomněli. Moore oponuje, že Damonova slova ve filmu jen mluví sama za sebe.

Podle odvolacího soudce je Damonova zloba a frustrace pochopitelná, ale zařazení jeho výpovědi nelze považovat za hanlivé. Damonův právník Philip Moran už nicméně oznámil, že zvažuje odvolání k  Nejvyššímu soudu.

Damon, člen Národní gardy, se Moorea rozhodl žalovat poté, co ho členové jeho jednotky kritizovali za to, že se ve filmu vůbec objevil. "Můj klient nesouhlasí s Michaelem Moorem," opakuje Moran. "A vadí mu, že se ve filmu objevil, aniž by k tomu dal souhlas."

Foto: Aktuálně.cz

Moore má pořád na krku i další právní spor. Kvůli natáčení svého nejnovějšího filmu Sicko, který kritizuje americký zdravotnický systém, byl s několika záchranaři z 11. září na Kubě - aby ukázal, že se jim tam dostane výborné péče.

Za porušení embarga ho začalo vyšetřovat ministerstvo financí. Moore v rámci svých zvyků dokonce loni "prchal" s kopií Sicka ze země, aby mu ji prý úřady nevzaly před premiérou v Cannes. Další vývoj kauzy ale není znám.

Moora proslavil Bowling for Columbine: snímek, jehož tématem byl masakr na střední škole a právo Američanů nosit střelnou zbraň, získal v roce 2003 Oscara.

Ve Fahrenheitu 9/11 umanutý filmař obvinil prezidenta Bushe ze spolupráce s blízkovýchodními ropnými rodinami a podpory teroristických útoků. Komerčně nejvýdělečnější dokument s 222 milióny dolarů utržených v kinech byl později oceněn Zlatou palmou na festivalu v Cannes. 

 

Právě se děje

Další zprávy