Michael Moore má další skandál. Tentokrát vlastní

kul, Reuters, BBC
13. 5. 2007 0:00
Slavného dokumentaristu vyšetřují kvůli cestě na Kubu
Foto: Reuters

Los Angeles - Svými filmy se mu podařilo rozpoutat diskusi o právu držet střelnou zbraň a o roli Bushovy administrativy při teroristických útocích 11. září. Teď sám čelí obvinění za protizákonnou cestu na Kubu.

Dokumentarista Michael Moore se měl provinit "neoprávněnou cestou do komunistické země", za což ho vyšetřuje ministerstvo financí. Od roku 1962 totiž pro Američany platí přísná pravidla pro návštěvu Castrova ostrova a jejich nedodržení může stát hříšníka čtvrt milionu dolarů nebo až deset let za mřížemi.

Moore na Kubě nebyl sám, na březnový výlet si s sebou vzal další Američany (podle některých zpráv jich bylo deset), aby tam s nimi pracoval na novém filmu Sicko. Ten se má kriticky podívat na americký zdravotnický systém a podle Moorova osvědčeného mixu pravdy, polopravdy a spikleneckých teorií se očekává, že znovu tne do živého. 

Mluvčí Michaela Moora nechtěl záležitost moc komentovat, ale producentka filmu Sicko, Meghan O´Hara se ozvala hned: řekla, že vyšetřování je politicky motivováno.

Bowling for Columbine
Bowling for Columbine | Foto: Aktuálně.cz

Mooreův doprovod na kubánské cestě prý tvořili lidé, jejichž zdraví trpí po následcích teroristického útoku na Dvojčata. Na jejich osudu chce filmař demonstrovat, jak USA nezvládají péči o své občany natož aby byly schopné udržovat celosvětový mír.

Poté, co Moore obdržel od vyšetřovatelů dopis informující o vyšetřování, kopii Sicka schoval na neznámém místě mimo hranice Spojených států. Vysvětluje to strachem ze zásahu z vyšších míst.

Ty pravděpodobně mají Moora už plné zuby: kontroverzní autorské dokumenty vždy útočí na vládu a republikánskou politiku, ale divácky a mezi kritikou slaví úspěch.

Snímek Bowling for Columbine, jehož tématem byl masakr na střední škole a právo Američanů nosit střelnou zbraň, získal v roce 2003 Oscara, ve Fahrenheitu 9/11 umanutý filmař obvinil prezidenta Bushe ze spolupráce s blízkovýchodními ropnými rodinami a podpory teroristických útoků. Komerčně nejvýdělečnější dokument s 222 milióny dolarů utržených v kinech byl později oceněn Zlatou palmou na festivalu v Cannes.

A rovněž Francouzům chce Moore jako prvním představit své Sicko. V Cannes bude mít tento měsíc premiéru, ve Spojených státech pak koncem června. V Česku s ním distributor počítá od 1. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy