Miloš Zeman i Anička Mauerová už jsou na internetu

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 10. 2008 16:40
Portál Doc Air zase nabízí dokumenty online
Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

Praha - Ještě před začátkem jihlavského festivalu dokumentárních filmů si mohou jeho návštěvníci i ti, kteří zůstanou doma, připomenout to nejlepší z loňského ročníku a nakouknout, co se chystá letos.

Dokumentární portál Doc Air letos už podruhé rozjíždí ochutnávku toho nejlepšího z českého i světového dokumentárního filmu.

 Už měsíc před festivalem podával Doc Air festivalový aperitiv v podobě osmi úspěšných filmů z minulého ročníku. Mezi nimi je například Marcela Heleny Třeštíkové i Sedláčkův portrét důchodce z Vysočiny Miloše Zemana.

Od 10. října jsou na webu přístupné i trailery a ukázky z letošních filmů zařazených do programu MFDF Jihlava.

Během festivalu, který vypukne v Jihlavě v pátek 24. října, pak na Doc Airu budou zdarma další vybrané snímky z programu.

"Festival online je zdarma určen především těm, kdo nemají možnost přijet na festival do Jihlavy," říká manažerka projektu Nina Numankadic.

"Zároveň se ale obrací i na ty, kdo nemají s dokumentárním filmem příliš zkušenost, ale přitom se s ním chtějí blíže seznámit."

Portál Doc Air nabízí i další české a zahraniční filmy. "Máme jich přes 200, další stále přibývají," říká Nina Numankadic. Přibližně polovinu podle ní tvoří české filmy, polovinu zahraniční.

Online se tak zájemci mohou podívat třeba i na film Dobrodružství Anny Barbory - Mezihra, v němž Vít Janeček zaznamenal jeden noční rozhovor Jakuba Patočky s jeho přítelkyní o nenadálém vývoji kuřimské kauzy a zjištění, že Anička Mauerová je jen jméno pro Barboru Škrlovou.

K vidění jsou tu i Hry prachu Martina Marečka o zasedání MMF v Praze, Kupředu levá, kupředu pravá Lindy Jablonské o mladých komunistech a mladých konzervativcích či Papírový atentát Radima Procházky o tzv. sarajevském atentátu na Václava Klause.

Mladý komunista z filmu Kupředu levá, kupředu pravá
Mladý komunista z filmu Kupředu levá, kupředu pravá | Foto: Kristina Hrabětová

Přes web se lze podívat také na celý cyklus Manželské etudy Heleny Třeštíkové i na dva poslední filmy Karla Vachka či na časosběrný film Olgy Sommerové Máňa po deseti letech.

Většina filmů je ke stažení za částku pohybující se od desítek korun k přibližně 150 korunám, rozdíl je dán kvalitou stahovaných formátů.

Doc Air umožňuje zájemcům film zhlédnout online, tzv. streamingem, případně jej stáhnout v DVD nebo XVID kvalitě. Šedesát procent z každého stažení náleží podle manažerky majitelům práv k danému filmu.

Podobné služby už začínají nabízet i české televize.

Zavedená už je internetová Videopůjčovna ČT, která k online sledování nabízí řadu svých archivních pořadů i aktuální seriály, nyní třeba třetí řadu Nemocnice na kraji města.

Už tuto neděli svůj webový archiv pořadů rozjíždí i televize Nova - taktéž v uživatelsky příjemném vysokém rozlišení. Od dubna má svou internetovou videopůjčovnu i televize Prima.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy