Milk a Milionář natahují ruku po Oscarovi za scénář

Hana Volencová
19. 2. 2009 17:30
Obě scenáristické kategorie mají jasného favorita
Milionář z chatrče: zleva scenárista Simon Beaufoy, režisér Danny Boyle a producent Christian Colson
Milionář z chatrče: zleva scenárista Simon Beaufoy, režisér Danny Boyle a producent Christian Colson | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Filmová akademie v neděli vyhlásí na slavnostním večeru v Kodak Theatre v Hollywoodu po jednaosmdesáté držitele Oscarů pro rok 2009.   Scénář a adaptovaný scénář nepatří mezi ty hlavní kategorie, kde se čeká souboj celé pětice nebo dvou vyrovnaných soupeřů. Tady se o vítězích skoro nepochybuje.

V kategorii adaptovaných scénářů by měl skórovat Milionář z chatrče. Scénář Simona Beaufoye podle románu Vikase Swarupa si už odnesl nejprestižnější ceny - triumfoval na Zlatých Glóbech a cenách BAFTA, ocenili ho i kolegové ze scenáristického cechu.

Beaufoy tak letos s největší pravděpodobností získá sošku, která mu utekla v roce 1998, kdy byl na Oscara nominován jeho scénář ke komedii Do naha!

Příběh mladíka z indického slumu, který dosáhne až na nejvyšší výhru v soutěži Chcete být milionářem, okouzlil kritiky i diváky celého světa. Jamal je viněn z podvádění a musí projít nepříjemným výslechem u policie, jež není schopna uvěřit, že by takový loser mohl mít znalosti, které chybí i absolventům nejlepších škol.

Dalšími kandidáty, kteří povlávají za Milionářem, jsou Pochyby od Johna Patricka Shanleyho, Podivuhodný případ Benjamina Buttona od dua Eric Roth a Robin Swicordová, Předčítač od Davida Harea a Duel Frost/Nixon podle scénáře Petera Morgana.

Pochyby režiséra a scenáristy Johna Patricka Shanleyho se odehrávají v 6é0  letech. Shanley, který zadaptoval vlastní divadelní hru, do prostředí katolické školy v Bronxu zasadil střet charismatického kněze s přísnou jeptiškou, která ho podezřívá ze zneužívání černého studenta.

Foto: Aktuálně.cz

Nejde ale jen o střet dvou lidí, ale také dvou principů. Shanley získal Oscara za scénář už v roce 1988 za komedii Pod vlivem úplňku.

Scenáristé filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona se volně inspirovali povídkou od Francise Scotta Fitzgeralda. Benjamin Button se narodí v těle osmdesátiletého starce a čím je starší, tím je jeho tělo mladší, vrásky mizí, síly narůstají.

Kritici Buttona porovnávají s Rothovým oscarovým scénářem k hitu Forrest Gump (1995). Roth získal nominace i v letech 2000 (Insider: Muž který věděl příliš mnoho) a 2006 (Mnichov).

Na Buttonovi spolupracoval s Robin Swicordovou, autorkou scénářů k Malým ženám (1994), Gejše (2004) nebo Lásce podle předlohy (2007). Pro Swicordovou jde o první nominaci v kariéře.

Čtěte také:
Oscara dostane vyžilec Rourke, protože hraje sám sebe
Přinese holocaust Winsletové Oscara, nebo prohru?

Scénář k filmu Předčítač vznikal podle bestselleru německého spisovatele Bernharda Schlinka, který vypráví o milostném vzplanutí mladého muže k bývalé nacistické dozorkyni v koncentračním táboře Osvětim, jejíž zvláštností bylo, že si nechávala od vězeňkyň krátce před jejich smrtí nahlas předčítat klasickou literaturu.

Foto: Aktuálně.cz

Britský scenárista David Hare byl už jednou nominován na Oscara v roce 2003 za scénář k filmu Hodiny, který stejně jako Předčítače režíroval Stephen Daldry.

Z Británie pochází i Peter Morgan, scenárista filmu Duel Frost/Nixon. I on zpracoval svou divadelní hru - „gladiátorský souboj, v němž jsou jedinými povolenými zbraněmi slova a myšlenky". Na Oscara za nejlepší scénář byl nominován už jednou; v roce 2006 za historické doku-drama Královna. Je také autorem scénáře ke snímku Poslední skotský král (2006).

Politické drama Duel Frost/Nixon vychází ze skutečných událostí. Prezident Nixon se po rezignaci stáhl do ústraní a vyhýbal se veřejným vystoupením. Přijal až výzvu moderátora zábavných talk-show Davida Frosta, který měl za cíl vydolovat z  před kamerami omluvu.

Milk, gangsteři a smutný robot

Největším favoritem je podle kritiků scénář k filmu Milk od Dustina Lance Blacka. Snížit jeho šance by nicméně mohla skutečnost, že je založen na skutečných událostech. Tato kategorie je tradičně spojována s naprostou originalitou a akademie tu má tendenci oceňovat představivost.

Milk je biografický snímek o sanfranciském politikovi Harveym Milkovi, který se jednak netajil svou sexuální orientací a zároveň se pustil do kampaně za práva homosexuální menšiny. Jeho vražda v roce 1978 vzbudila rozruch po celé zemi.

Foto: Aktuálně.cz

Black řekl, že ho osud Harveyho Milka nejen vysoce inspiroval, ale přinesl do jeho života také výrazné změny. Milkův příběh mu prý pomohl sebrat odvahu a přiznat svou sexuální orientaci přátelům i mormonským rodičům.

Největším potencionálním soupeřem Milka je scénář k filmu V Bruggách dramatika, režiséra a scenáristy Martina McDonagha. Vyfoukl mu už ocenění BAFTA, nicméně je ale známo, že Britská filmová akademie v kategorii originálních scénářů silně nepřeje biografickým snímkům.

Příběh ražby McDonaghových černěhumorných divadelních her vypráví o dvou zabijácích, kteří jsou po „akci" v Londýně posláni na pár týdnů do belgického města. Brit McDonagh je především dramatikem, prý dokonce druhým nejhranějším na světě - hned po Shakespearovi.

Za svůj první scenáristický a režijní počin v oblasti filmu, krátký snímek Six Shooter, získal v roce 2006 Oscara. V Bruggách je jeho prvním celovečerním filmem.

Colin Farell a Martin McDonagh
Colin Farell a Martin McDonagh | Foto: Aktuálně.cz

Vítězstvím animovaného filmu je nominace smutné romance VALL-I o posledním neporouchaném robotovi, který i po sedmi stoletích tvrdé práce na Zemi nadále plní svůj úkol - uklízí planetu po ekologické katastrofě a připravuje ji pro návrat lidí. Když na Zemi přistane kosmická loď s moderní průzkumnou robotkou EVE, VALL-I se beznadějně zamiluje.

Ve filmu sice nepadne mnoho slov, neboť roboti spolu komunikují převážně pípáním a gesty, scénář Andrewa Stantona (Oscar za režii hledá se Nemo) si přesto zasloužil nominaci díky citlivému zkombinování romantické zápletky, dobrodružného příběhu zasazeného do postapokalyptického období a gagů á la Chaplin.

 
Mike Leigh je scenáristou a režisérem filmu Happy-Go-Lucky, který se točí kolem třicetileté Londýňanky Poppy s otevřeným a moderním náhledem na život. Poppy začne chodit do autoškoly a jejím instruktorem je její pravý opak - morousovitý a lehce paranoidní Scott. Jejich každotýdenní střety jsou velkou zkouškou pro Poppyin zdánlivě bezedný optimismus.

Leighovy scénáře už získaly tři nominace: v roce 1997 Tajnosti a lži, 2000 Páté přes Deváté a v roce 2005 Vera Drake - Žena dvou tváří. Neproměnil však dosud ani jedinou.

Foto: Aktuálně.cz

Pro čtyřiačtyřicetiletou režisérku a scenáristku Courtney Hunt je Frozen River filmovým debutem a její nominace je největším překvapením v v této kategorii. Do boje o Oscara jde v roli outsidera, nicméně už získala několik menších cen včetně ocenění ze  Sundance.

Drama se odehrává v předvánočním období poblíž hraničního přechodu mezi státy New York a Québec, kde dvě ženy, běloška Ray a indiánka Lila, obě svobodné matky s nedostatkem peněz, podlehnou vábení snadného zisku a převádějí asijské imigranty přes hranice po zamrzlé řece.

 

Právě se děje

Další zprávy