Milionář ze slumu míří za cizojazyčným Oscarem

Kamil Fila Kamil Fila
2. 12. 2008 11:50
Cenu za britský nezávislý film si odnesl Danny Boyle

Londýn, Bombaj - V českých kinech měl Danny Boyle - proslulý režisér drogového Trainspottingu - naposledy nákladnou sci-fi Sunshine v roce 2007. Tedy nákladnou na britské poměry, zhruba 26 milionů liber.

Tento rok se při natáčení v Indii musel spokojit zhruba s polovinou této částky. Jeho film Slumdog Millionaire (Milionář ze slumu) vypráví o chudém mladíkovi z Bombaje, který se účastní indické verze televizní soutěže Chcete být milionářem.

Kolem peněz se ostatně točil i Boylův předchozí snímek Millions o dvou mormonských klucích, kteří si vymodlí "peníze z nebe" - ale když jim do rukou přistane taška se čtvrtmilionem liber, mají sotva týden na to, aby ji proměnili za eura.

Ve spojitosti se všemi těmi velkými částkami tak vyznívá trochu paradoxně, že Slumdog Millionaire o víkendu vyhrál tři sošky na udílení britských nezávislých filmových cen - BAFTA. I umění a nezávislost se tedy mohou vyplácet.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Je to skvělý příběh o klukovi, kterého všichni podceňují - takový podvraťák," říká režisér, který rád střídá špinavé příběhy plné beznaděje s optimistickými filmy.

Film střídající žánrové polohy je podle ohlasů "ironickou verzí indické chudoby v přímém televizním přenosu". Zachycuje stejně tak lokální bídu a chaos Indie jako globální oblibu televizní kultury.

Boylův snímek získal na BAFTA jak cenu za nejlepší film, tak cenu za režii a cenu za "nejslibnějšího nováčka" pro začínajícího herce Deva Patela. Dlouho ho musel hledat; původní nápad, že obsadí zavedeného indického herce z Bollywoodu, padl na tom, že "indičtí herci nevypadají jako loseři".

"Pokud chce mladý herec prorazit  v bollywoodském systému, musí jít denně na šest hodin do posilovny, aby nabral svalovou hmotu. Ale já jsem potřeboval průměrně vypadajícího kluka," stěžoval si si s úsměvem Boyle, který nakonec Patela objevil v britském televizním seriálu Skins.

Cannes: Valčík s Bašírem
Cannes: Valčík s Bašírem | Foto: Aktuálně.cz

Jeho otec si pak vymínil, že pokud se bude natáčet v Indii, musí na chlapce osobně dohlédnout.
Patel hraje mladíka Jamalla Malika, který zvítězí v soutěži, nakonec ale skončí na policii a během výslechu se retrospektivně odvíjí příběh jeho života i jeho lásky, kvůli níž se pořadu zúčastnil.

Udílení cen BAFTA se odehrávalo zrovna ve dnech, kdy Bombají otřásaly teroristické útoky. "Je to město s velkým srdcem, jež bylo poraněno, ale dostane se z toho," sdělil proto při přenosu dojatý Boyle. "Lidský duch je tu ale nejdůležitější. Dostanou se z toho, na to můžete vsadit."

Další tři ceny si na večírku BAFTA odneslo politické drama Hunger (Hlad) - za dva herecké výkony a pro debutujících režiséra Steva McQueena, držitele výtvarné Turnerovu cenu jenž to ovšem musí mít kvůli shodě jmen se slavným hercem těžké. Jeho filmový debut líčí poslední dny hladovky Bobbyho Sandse.

I sociální drama zavedeného režiséra Mika Leigha nazvané Happy-Go-Lucky o londýnské učitelce, jejíž optimismus popuzuje okolí, dostalo dvě ceny pro herečku a herce.

Cenu za scénář dostal rovněž filmově debutující známý divadelní dramatik Martin McDonagh za svou tragikomickou gangsterku V Bruggách (In Bruges), která běžela i v našich kinech.

Za nejlepší zahraniční film byl vyhlášen intimně laděný animovaný dokument Valčík s Bašírem izraelského režiséra Ariho Folmana.

Boylův Slumdog Millionaire má každopádně po triumfu na torontském festivalu, kde získal cenu diváků, a nyní i na domácích cenách BAFTA otevřenou cestu za Oscarem na nejlepší zahraniční film. Zde by se mohl utkat právě s Valčíkem s Bašírem.

Mezitím Boyle (Pláž, Mělký hrob) nebude zahálet. V poslední době se kolem jeho jména vyrojilo víc spekulací ohledně budoucích projektů. Nejjistější je zatím vznik pokračování netradičně realisticky pojatého hororu 28 dní poté pod názvem 28 měsíců poté.

Slumdog Millionaire prozatím není v české distribučním výhledu.

 

Právě se děje

Další zprávy