Michael Moore pochválil radarový dokument Český mír

Kultura Kultura
2. 8. 2010 15:30
Film měl světovou premiéru na festivalu v Traverse City
Český mír: Ivan Martin Jirous
Český mír: Ivan Martin Jirous | Foto: Hypermarket film

Praha - Český mír je nejlepší dokument, jaký jsem za poslední rok viděl, uvedl Michael Moore světovou premiéru filmu Český mír na svém festivalu v americkém Traverse City. Snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy pojednává o sporech kolem umístění amerického radaru v Brdech.

Provokatér Moore při uvedení řekl, že si Českého míru váží především proto, že dokáže podstatná témata uchopit s nadsázkou a humorem. Ve vyprodaném State Theatre se film promítal 30. července.
 
Diskuze po filmu trvala bezmála hodinu, Moore ji moderoval. Poté autorům nabídl, že by rád film uvedl v kinodistribuci v amerických kinech v rámci svého projektu Michael Moore presents.

Klusák a Remunda už na jeho festivalu zvítězili, v roce 2005 se svým předchozím filmem Český sen - v něm zaznamenali svůj sociologický experiment, kdy nalákali dayv na neexistující hypermarket. Film posbíral řadu ocenění po celém světě. A nový snímek prý nemá podobnost jen v názvu.

Foto: Aktuálně.cz, Bontonfilm
Čtěte také:
Recenze: Český mír s radarem pátrá, kdo je trapnější
Recenze: Kapitalismus musíme odstranit, hlásá Moore

"Tolik humbuku, potištěného novinového papíru, křiku a vášní kvůli chiméře. V Českém snu se dav hnal k plachtě v domnění, že se za ní skrývá nákupní ráj. A v Českém míru se oba dva tábory vášnivě hádaly o něco, co Obama v kratičkém půlnočním telefonátu jako mávnutím prezidentského proutku zrušil. Kafka i Hašek by se podle nás náramně bavili," prohlásili tvůrci.

Ve filmu, který vznikl v koprodukci České televize, sledují diváci Baracka Obamu, George Bushe, Mirka Topolánka i Tomáše Klvaňu, Jana Neorala z Ligy starostů proti radaru, Ivana M. Jirouse, mírové aktivisty, obyvatele Brd i divočáka Jonáše.

Navštíví Oválnou pracovnu Bílého domu, Pentagon i paseky v okolí brdské kóty 718. "Je úlevné se zasmát sebezahleděným politikům i sám sobě," podotýkají Vít Klusák a Filip Remunda.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy