Marhoulovy vojáky porazily české ctitelky Meryl Streep

16. 9. 2008 8:30
Válečný velkofilm má nižší čísla, než se čekalo
Foto: Ibra Ibrahimovič

Praha -  Tobruk Václava Marhoula má po prvním víkendu na kontě 17 tisíc diváků, což stačilo jen na druhé místo v žebříčku návštěvnosti českých kin, který sestavuje Unie filmových distributorů.

Válečný velkofilm poněkud překvapivě při premiéře nezabodoval tak vysoko, jak by naznačovalo velmi příznivé kritické přijetí i značná publicita. Tobruk nejspíš doplatil na svou  formální i obsahovou "nečeskost" - a především své válečné téma, které sice mohlo přilákat řadu mužů, ale zároveň odradit řadu žen.  

Robert Nebřenský jako desátník Kohák za volantem náklaďáku v lybijské, respektive tuniské poušti.
Robert Nebřenský jako desátník Kohák za volantem náklaďáku v lybijské, respektive tuniské poušti. | Foto: Ibra Ibrahimovič
Čtěte také:
Vše o filmu Tobruk: souboj
recenzentů, reportáže, zprávy z natáčení

A ty v Česku určují, na co se bude chodit, což potvrzuje i Adam Dvořák, ředitel distribuční společnost Bioscop, která Tobruk do kin uvádí. "Ženy u pokladen vybírají program a muži se podřizují," řekl Dvořák už dříve pro Aktuálně.cz.

Toto pravidlo prý platí, pokud nejde o extrémně ženské filmy typu Sexu ve městě. "Filmy pro ženy" mají každopádně podle Dvořáka lepší návštěvnost než horory, komiksové adaptace či právě válečné filmy (více zde).

Marhoul si toto riziko dobře uvědomuje, sám ale Tobruk za výrazně mužský film nepovažuje; už proto, že ještě před premiérou zmínil zkušenost s velmi příznivými reakcemi ženských divaček.

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

"Není tam milostný motiv ani ženské hrdinky, spousta lidí říkala, že to na ženy fungovat nebude," řekl na tiskové konferenci "Ale po premiéře za mnou chodily právě ženy a říkaly, že je to smutný, ale dobrý film."

O vládě žen u pokladen multiplexů ostatně svědčí i to, že pozici nejnavštěvovanějšího snímku v českých kinech stále drží letní diskoromance Mamma Mia!

Tedy film výrazně ženský už sympatickou hrdinkou v podání Meryl Streep, důrazem na romantickou linku, písně skupiny ABBA i proženské obsazení (byť poněkud odkvetlými) krasavci Piercem Brosnanem a Colinem Firthem.

Zatímco Tobruk vidělo o víkendu pouhých 15 tisíc diváků (zbytek tvoří předvíkendový zisk), na Mamma Miu! (v kinech je už šest týdnů) zašlo o víkendu celkem 28 tisíc diváků (tedy divaček). Celkem jich tak má už 342 tisíc - a čtyřicetimilionové tržby nejen díky písni Money Money Money k tomu.

Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Spekulovalo se přitom, že to bude právě Tobruk, který může zastavit triumfální tažení nákladného českého, lépe řečeno koprodukčního velkofilmu Bathory českými kiny.

Film Juraje Jakubiska je ale rozjetější než parní válec. Tento týden při souhrnu návštěvnosti z Česka a Slovenska oslavil miliontého diváka - v Česku jich je 692 tisíc, což značí 76 milionů tržeb (více zde).

Na dalších místech žebříčku za třetí Bathory jsou už staří známí. Čtvrtý je Hellboy 2: Zlatá armáda, pátý roztomilounký Vall-E a šestý ujetý kadeřník Zohan.

Až sedmé místo patří další nevybuchlé mině českého filmového podzimu, Brabcově adaptaci Máchova Máje. Po čtyřech týdnech v kinech má na kontě 80 tisíc diváků a slabé osmimilionové tržby.

Zda bude pro Tobruk hovořit oproti odmítavě přijatému Máji alespoň pozitivní divácká šeptanda, ukážou následující týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy