Jakubisko má milion federálních diváků a chce Oscara

11. 9. 2008 10:30
Míří Bathory na špici návštěvnosti v českých kinech?
Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Praha - Milion diváků má při souhrnu výsledků návštěvnosti z Česka a Slovenska Jakubiskova výpravná Bathory. V Česku ji vidělo skoro 700 tisíc diváků, Slovensko přidalo přes 300 tisíc.

"Magická hranice jednoho milionu diváků tak již byla překročena," hlásí mluvčí filmu Radek Auer.

Film, který těží z vizuality, ale možná i stesku po federálních časech, neskrývá ani touhu po mezinárodním uznání. Rozhodl se tak vyrazit i do bojů o Oscara.

"Rádi bychom reprezentovali Slovensko v boji o cizojazyčného Oscara, i když se nebráníme ani účasti v hlavních kategoriích," potvrzuje Deana Horváthová-Jakubisková.

Snímek byl ovšem natočen ve čtyřech jazykových verzích včetně anglické - která ho z boje o kategorii nejlepší cizojazyčný film může vyřadit. Podle oscarových regulí nemůže v této kategorii soutěžit film v anglickém znění.

"Všechny ostatní podmínky ale splňujeme a neradi bychom o možnost soutěžit přišli," říká Horváthová-Jakubisková. "Chceme tedy spolu se Slovenskou filmovou akademií požádat oscarové akademiky o udělení výjimky."

Záměr ucházet se o Oscary právě za Slovensko je taktický, Česko má řadu dalších filmů, které může nabídnout.

"Slovensko zato dlouho nemělo film, který by měl alespoň trochu reálnou šanci probojovat se do hlavního oscarového klání," podotýká distributor Aleš Danielis z Bontonfilmu.

Zatím Bathory útočí na zápis do filmové historie obou republik svou návštěvností. "Naprosto mimořádné bylo už srpnové překonání hranice 100 milionů v tržbách," říká Danielis.

Tím se Bathory v historickém žebříčku tržeb dostala na čtvrté místo. Před ní jsou zatím Vratné lahve, Titanic a Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu.

Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových loni vidělo 1,254 milionu diváků a utržily přes 124 milionů korun. Po šesti letech byly prvním českým filmem, který překročil hranici milionu diváků v domácích kinech.

Naposledy se to podařilo opět Janu Svěrákovi s Tmavomodrým světem. Podle šéfa Bontonfilmu ale o prvenství v žebříčku brzy přijde. "Posun Bathory až na druhé místo je jen otázkou dnů - a zářijové výsledky rozhodnou o historickém prvenství," prohlašuje Danielis v duchu sebevědomé komunikace, která k filmu Jakubiskových patří.

Podmínkou ovšem je, že by jí diváci museli pořád přibývat stejným tempem jako dosud. Titanic nasbíral v Česku v roce 1998 1,05 milionu diváku, Společenstvo prstenu v roce 2002 a 2003 pak 957 tisíc zájemců.

Na Slovensku Bathory už historického prvenství dosáhla, tržby tu přesahují 30 milionů korun, dosud vedoucí Titanic za celou svoji distribuční kariéru kumuloval na sumě 26,5 milionu, třetí Doba Ledová se musela spokojit s necelými 19 miliony.

"V obou republikách je už teď Bathory nejúspěšnějším filmem letošního roku jak z pohledu počtu diváků, tak tržeb. A je otázka, zda ji některý z připravovaných filmů ještě může překonat," optimisticky uzavírá Danielis.

Šance se přičítají jen Tobruku, o jeho potenciálu ale musí přesvědčit první víkend v kinech, který ho teď čeká.

Jakubisko chce milion oslavit, a tak produkce připravila na pondělí speciální představení v pražském Palace Cinemas Nový Smíchov. Bude tu vylosován symbolický miliontý česko-slovenský divák.

Představení začíná v 20:10; každý návštěvník dostane dárek, vylosovaný miliontý divák překvapení přímo od Jakubiska.

 

Právě se děje

Další zprávy