Mamuti předběhli důchodce na procházce

Kamil Fila Kamil Fila
20. 3. 2008 12:08
Českému žebříčku kin kraluje 10 000 let př. n. l.

Praha Přes veškerá varování publikum chodí na pravěký pseudohistorický snímek 10 000 let př. n. l., který má pěkné plakáty a reklamy v metru. Otrávenost posledním velkopodívanou od režiséra Rolanda Emmericha ale narůstá. O tomto filmu se zkrátka lépe dělají vtipy než se na něj dívá. Vyprávět si je mezi sebou po Kristu, po ránu i k večeru může zatím 20 tisíc českých diváků.

Čtěte více: Jak moc byli lidé v pravěku dementní?

Lobotomie vládne i druhému místu, tentokrát jde o pohádku Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka. Schválně, zkuste se dětí po skončení filmu zeptat, o čem byl, a položit jim některé hádanky z něj. Výsledky budou pozoruhodné.

Nejkrásnější hádanka
Nejkrásnější hádanka | Foto: Falcon

Již téměř 114 tisíc diváků za první měsíc a víkendových 19 a půl tisíce mohou poskytnout pěkný sociologický vzorek, v čem spočívá obliba "českých výrobků" jejichž jedinou kvalitou je právě ona načančaná českost.

Třetí v žebříčku  co do počtu diváků  je psychologický snímek Vladimíra Michálka o Rodičích a dětech. Na procházku s Josefem Sommerem a Davidem Novotným v rolích otce a syna šlo minulý víkend 15 tisíc lidí; celkem už na generační putování a potlach vyrazilo téměř 38 a půl tisíce. To je u tak intimně a neefektně laděného díla úspěch, k němuž ovšem jistě přispěla důkladná mediální kampaň. I umění a zpověď je třeba umět prodat.

Zajímavé je porovnání návštěvnosti a tržeb. Troškův film má o trošku lepší návštěvnost (při počtu 30 kopií), ale menší tržby než Michálkův film s 21 kopiemi. O rodičích a dětech se totiž hraje hlavně ve větších městech, zatímco Troška je král maloměst a vesnic.

Čtěte více: Nejkrásnější hádanka: Proč Troška zase natočil idylu?

Čtvrté místo má tentokrát Let´s Dance 2 pro velkoměstskou mládež. Za tři týdny promítání jej z této cílovky vidělo přes 67 tisíc diváků; z toho za minulý víkend 12 700.

Foto: Aktuálně.cz

Páté místo s 10,5 divákú okupuje neúnavný Asterix a olympijské hry, který v sobě zosobňuje téměř stejné zlo jako chystaná olympiáda v Pekingu. Bohužel lepší dětské filmy kina momentálně nenabízejí.

Čtěte více:
Proklatě česká roadmovie: O rodičích a dětech 
Nový Asterix trhá olympijský rekord v trapnosti

Šestá je řídká akčňárna Jumper a osmá překombinovaná rádoby indianajonesovka Lovci pokladů: Kniha tajemství. Už aby tady byl pravý Indiana nebo comiksy Iron Man a Wanted, které už podle trailerů slibují slušnější zábavu.

Mezi Jumperem a Lovci pokladů se drží oscarová Tahle země není pro starý, která je bez ironie napínavější, vtipnější a akčnější, než tyhle dva naprosto zbytečné filmy. Na nové bratry Coeny se zatím přišlo podívat 35,5 tisíce českých diváků, z toho minulý víkend jich bylo 5200.

Devátou příčku zastává Občan Havel, fenomén mezi českými dokumenty. Překonal už magickou hranici 100 tisíc diváků, což se dosud žádnému dokumentu v porevolučních dějinách nepodařilo. Však taky hezky shrnuje značnou část našich porevolučních dějin

Foto: Bioscop

Desátý Rambo: Do pekla a zpět, který citlivým způsobem vypovídá o hrozivé politické situaci v Barmě, vydělal za víkend víc než celý festival Jeden svět, který citlivě vypovídá o hrozivé politické situaci ve všech ostatních zemích světa.

Čtěte více: Čtvrtý Rambo zaslouží metál za brutalitu a poctivost

A nakonec pro zajímavost a smutek: výborný western 3: 10 Vlak do Yumy za dva týdny neviděly ani 4 tisíce lidí a o esteticky životopisný snímek Control projevilo v premiérovém víkendu zájem přesně 1160 lidí.

No a Markéta Irglová přijela domů, takže Once se opět zjevil v žebříčku s 1821 diváky.

 

Právě se děje

Další zprávy