Lovec draků je nebezpečný film. Pro své malé herce

Hej
18. 10. 2007 14:00
Scénu znásilnění vystřihnout nelze, říká autor
Lovec draků (Kite Runner)
Lovec draků (Kite Runner) | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Ze strachu o bezpečnost malých herců se posunula americká premiéra snímku Lovec draků. Rozhodnutí distributora teď podpořil Khaled Hosseini, autor knižní předlohy, která vypráví o afghánském dětství hlavního hrdiny.

Studio Paramount Vantage pozdrželo premiéru o šest týdnů poté, co tři mladí afghánští herci oznámili, že by mohli mít ve vlasti problém kvůli scéně homosexuálního znásilnění. Studio poté zařídilo odklad premiéry na dobu tamních školních prázdnin a pro jistotu rodinám herců zprostředkovalo odchod do zahraničí.

Autor románu Lovec draků Khaled Hosseini
Autor románu Lovec draků Khaled Hosseini | Foto: BBC

Zdržení premiéry snímku teď chválí i autor literární předlohy. Khaled Hosseini podle svých slov rozhodnutí přímo tleská. "Afghanistán je teď pěkně nebezpečné místo. Jestli si ti chlapci a jejich rodiny myslí, že tu je možné riziko napadení, musíme udělat všechno, abychom je ochránili," řekl podle BBC listu San Francisco Chronicle.

"Tleskám proto rozhodnutí studia odložit premiéru navzdory možné komerční újmě," říká Hosseini. Z Afgánistánu do USA se přestěhoval už v roce 1980. Debutový román Lovec draků tu vydal v roce 2003, záhy poté se kniha stala bestsellerem.

Vypráví o mladém chlapci, který dospívá v éře sovětské invaze do jeho země a vzestupu Talibanu. Ona scéna znásilnění je ústředním motivem knihy - hrdina v ní němě přihlíží sexuálnímu násilí, aniž kamarádovi přispěchá na pomoc. To vede k rozepři; až po letech se protagonista setkává alespoň s kamarádovým synem.

Lovec draků (Kite Runner)
Lovec draků (Kite Runner) | Foto: Aktuálně.cz

Oběť útoku hrál Ahmad Khan. Jeho otec Ahmad Jaan Mahmidzada řekl BBC, že se kvůli scéně obává odvety. "Bojím se, že lidé z mého kmene se postaví proti mně, proříznou mi hrdlo a zabijí mne," řekl doslova.

Podle Hosseiniho ale kontorverzní scénu nešlo vystřihnout. "Bez téhle scény by se film zhroutil jako domeček z karet," dodal.

"Tolerance, láska, přátelství a odpuštění - to je poselstvím mého filmu," říká Hosseini. "Odsuzuje fanatismus, násilí a má odpor k diskriminaci. Kdo ten film uvidí, ten to nemůže nepochopit."

Posunutá americká premiéra filmu je naplánována na 14. prosince. Do českých kin by film měl vstoupit 21. února příštího roku, právě teď je na českých knižních pultech literární předloha Kite Runner - v překladu Lovec draků.

 

Právě se děje

Další zprávy