Lovec draků musí počkat na úspěch kvůli znásilnění

Hej
8. 10. 2007 12:00
Fosterův film vypráví o válkou zmítaném Afghánistánu
Lovec draků (Kite Runner)
Lovec draků (Kite Runner) | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Strach o mladé afghánské herce pozdržel premiéru filmu Lovec draků. Snímek je sice už teď považován za jednoho z potenciálních oscarových kandidátů, uvedení do kin ale provázejí kontroverze.

Lovec draků (Kite Runner) vypráví příběh dvou dětí z válkou zmítaného Afgánistánu, které ztvárnili dva malí Afghánci. Premiéru snímku o šest týdnů zdržely právě protesty proti práci s dětskými herci, píše agentura Reuters. Režisérem filmu je Marc Forster, autor filmů Ples příšer, Hranice života či Horší už to nebude, ale i očekávané dvaadvacáté bondovky, která by do kin měla přijít příští rok.

Za problematickou je ve filmu o dospívání v éře Talibanu považována zejména scéna znásilnění jednoho z chlapců. Forster ji prý natočil velmi působivě. Leč diskrétně. Přesto může vyvolat v Afgánistánu protesty a výbuch násilí namířeného proti chlapcům.

Lovec draků (Kite Runner)
Lovec draků (Kite Runner) | Foto: Aktuálně.cz

Premiéru studio Paramount Vantage posunulo na žádost ředitele školy, kterou oba herci navštěvují. "Odložili jsem ji na 14. prosince, kdy končí afgánský školní rok," říká Paramount Vantage v prohlášení, které cituje AFP.

"Situace v Afgánistánu se od chvíle, kdy jsme chlapce obsadili, velmi zhoršila" přiznává studio. "Když jsme ty změny v Kábulu viděli, došlo nám, že potřebujeme aktivnější komplexnější plán na zajištění jejich bezpečnosti."

Studio prý několik měsíců spolupracovalo na filmu i po jeho dokončení s afgánskými odborníky, neziskovými skupinami, vládními úředníky a bývalými zmocněnci americké vlády, aby mělo přehled o stavu dětí.

"Teď pracujeme na tom, aby chlapci v době premiéry filmu nebyli v Kábulu," informuje Paramount Vantage. "Jsme chlapcům i jejich rodinám vděční za to, že se na filmu podíleli a uděláme cokoliv, abychom zajistili jejich bezpečí."

Lovec draků (Kite Runner)
Lovec draků (Kite Runner) | Foto: Aktuálně.cz

Film je adaptací stejnojmenného bestselleru. Kniha amerického Afgánce Khaleda Hosseina vypráví na pozadí afgánského válečného konfliktu o přátelství mezi dobře postaveným paštunským chlapcem a neprivilegovaným dítětem příslušejícím k etnické minoritě Hazarů.

Příběh se odehrává ve třech dílech. V prvním se v roce 1978 v Afgánistánu přátelí dva dvanáctiletí chlapci Hassan a Amir, sdílejí svou zálibu v amerických akčních filmech a pouštění draků.

Když je ale Hassan znásilněn, Amir mu nepřijde na pomoc. To selhání ho provází i poté, co s otcem po sovětské invazi emigruje do Kalifornie. O deset let později je z Amira nadějný mladý spisovatel. V té době potká dceru dalšího uprchlíka z Afgánistánu, zamilují se a vezmou.

Poslední část románu se odehrává v roce 2000. Amir už má na kontě publikované romány a šťastné manželství, ale bez dětí.  Jeho klid přeruší telefonát od starého rodinného přítele, který mu oznámí, že právě zesnulý Hassan po sobě zanechal syna, který byl umístěn do sirotčince.

Pocity viny zmítaný Amir se vrací do Kábulu aby odtud Hassanova syna zachránil a vzal ho do Ameriky. Musí tu ovšem překonat hrůzy země ovládané Talibanem.

 

Právě se děje

Další zprávy