Ledger už nestihl zachránit dívku ze spárů ďábla

Kamil Fila Kamil Fila, BBC, AP
25. 1. 2008 12:00
Policisté našli v jeho bytě šest druhů léků, ale ne drogy
Heath Ledger na newyorské premiéře filmu Candy.
Heath Ledger na newyorské premiéře filmu Candy. | Foto: Reuters

New York - Osmadvacetiletý, původem australský herec Heath Ledger, který byl nalezen mrtvý ve svém bytě v newyorském SoHo, právě  natáčel film s režisérem Terrym Gilliamem. Snímek se tak pravděpodobně stane další položkou v seznamu známého smolaře.

U Ledgera bylo nalezeno šest různých předpisů na léky včetně prášků na spaní a medikamentů potlačujících úzkost. Tři byly předepsány v Evropě, další měl herec z Ameriky. Policie rovněž oznámila, že v bytě nenalezla žádné ilegální substance.

Užívání tvrdých drog vyloučili i Ledgerovi známí a spolupracovníci. Podrobnější výsledky z pitvy budou známy do deseti dnů, do té doby policie odmítá jakékoli spekulace o příčinách smrti.

Čtěte více: Cowgay Legder zemřel zřejmě na předávkování léky

Heath Ledger patřil k nejnadanějším a nejnadějnějším hercům své generace, jeho obliba a uznání stoupaly téměř s každým dalším filmem

Nejvíc ho proslavila role v dramatu Zkrocená hora, kde ztvárnil spolu s Jakem Gyllenhaalem dvojici kovbojů, kteří se do sebe osudově zamilují a dvě desetiletí se spolu potají scházejí, přestože mají rodiny. Ledger byl za tento snímek nominován na Oscara.

Policie odváží mrtvé tělo Heathe Ledgera z jeho newyorského bytu
Policie odváží mrtvé tělo Heathe Ledgera z jeho newyorského bytu | Foto: Reuters

"Práce s Heathem byla jednou z nejčistších radostí v mém životě," prohlásil režisér oceňovaného snímku Ang Lee. "Vnesl do role Ennise víc, než si kdokoli z nás dovedl představit - žízeň po životě, lásce a pravdě, a také zranitelnost, která přiměla všechny, kdo ho znali, k tomu, že ho milovali. Jeho smrt láme srdce."

Při natáčení se Ledger dal dohromady s herečkou Michelle Williamsovou. Společně měli dceru Matildu-Rose. Pár se nicméně loni rozešel. Zpráva o smrti bývalého partnera zastihla Williamsovou ve švédském Trollhattanu, kde natáčí film Mamut.

Hercovo úmrtí s sebou přináší mnoho dalších potíží. Aktuální londýnské natáčení snímku The Imaginarium of Doctor Parnassus musí být zastaveno; bez hlavního představitele snímku - ve kterém se měl objevit společně s Tomem Waitsem a Christopherem Plummerem - nejde pokračovat.

Ledger měl hrát romantického hrdinu, člena kočovné divadelní společnosti, jenž společně s doktorem Parnassem (Plummer) chtějí zachránit dívku ze spárů ďábla (Waits).

Fantasy snímek s rozpočtem stanoveným na 30 milionů dolarů se natáčel od prosince; příští týden se z Londýna, kde byly hotovy exteriérové scény, měli filmaři přesounout do Vancouveru točit interiéry a trikové scény.

Výběrová filmografie
Autor fotografie: Reuters

Výběrová filmografie

  • 10 důvodů, proč tě nenávidím (1999)
  • Patriot (2000)
  • Příběh rytíře (2001)
  • Ples příšer (2001)
  • Čtyři pírka (2002)
  • Ned Kelly (2003)
  • Bratři Grimmové (2005)
  • Zkrocená hora (2005)
  • Legendy z Dogtownu (2005)
  • Casanova (2005)
  • Candy (2006)
  • I´m not there (2007)

Režisér Terry Gilliam (Král rybář, 12 opic, Strach a hnus v Las Vegas) si Ledgera oblíbil při natáčení Bratrů Grimmů a pro roli v novém snímku si jej vybral jako nenahraditelného tahouna.

Proslule smolný režisér už měl problémy s dokončením několika filmů: Dobrodružství barona Prášila, Brazil či nikdy nevzniklá adaptace Dona Quijota. A tentokrát si připsal další smutnou čárku; je zcela nejasné, co s načatým filmem nyní bude.

O tom, jak a zda se bude v natáčení pokračovat, bude muset režisér s produkčním týmem rozhodnout do několika dní.

Posledním dokončeným filmem Heathe Ledgera zůstává Temný rytíř, pokračování komiksového Batmana. Ledger v něm byl kontroverzně obsazen do role ústředního padoucha Jokera, jehož v prvním filmu hrál Jack Nicholson.

Mnoho fanoušků komiksů i staršího filmu proti Ledgerovi zpočátku protestovalo: považovali ho za příliš mladého a jeho dosavadní role prý nenapovídaly tomu, že by dokázal Jokerovi vtisknout bizarní komičnost, již si většina diváků spojovala s Nicholsonem.

Režisér Temného rytíře Christopher Nolan (Memento, Dokonalý trik) nicméně chtěl z Jokera udělat mnohem tragičtější a psychopatičtější postavu - k čemuž byl Ledger ideální představitel.

Heath Ledger spolu s režisérem Angem Lee a Jakem Gyllenhaalem na předávání cen režisérské asociace, kde byl oceněn jejich film Zkrocená hora
Heath Ledger spolu s režisérem Angem Lee a Jakem Gyllenhaalem na předávání cen režisérské asociace, kde byl oceněn jejich film Zkrocená hora | Foto: Reuters

Film je nyní ve stádiu dokončování, do kin má celosvětově přijít 18. června. Jeho sledování bude pochopitelně podbarveno vědomím, že úzkost a vnitřní démoni Jokerovy postavy jsou ve skutečnosti stavy samotného herce.

Heath Ledger se svou smrtí v mladém věku už teď zařadil mezi mladé generační bohy typu Jamese Deana, Rivera Phoenixe nebo Brandona Lee.

 

Právě se děje

Další zprávy