Cowgay Ledger zemřel zřejmě na předávkování léky

Jitka Gráfová, Kamil Fila
23. 1. 2008 16:55
Premiéra nového Batmana už bude po jeho smrti
Heath Ledger s režisérem filmu Zkrocená hora Angem Lee na festivalu v Benátkách.
Heath Ledger s režisérem filmu Zkrocená hora Angem Lee na festivalu v Benátkách. | Foto: Reuters

New York - Heath Ledger, hvězda oscarového snímku Zkrocená hora, byl nalezen mrtvý ve svém bytě na dolním Manhattanu v New Yorku.

"Byl nalezen v bezvědomí a následně prohlášen za mrtvého," uvedl mluvčí newyorské policie. Hercovo nahé tělo leželo na zemi u postele.

Herci, který byl loni nominován na Oscara, bylo 28 let. "Předpokládáme, že se předávkoval, ale zatím to nelze potvrdit," sdělil CNN Paul Browne. Tělo podle něj našla hospodyně, která se ho snažila probudit.

"Poblíž postele jsme našli tabletky," dodal Browne. Šlo o léky na spaní na lékařský předpis.

Příčiny smrti se dále vyšetřují. Nenašel se dopis na rozloučenou a podle policie je sebevražda neprůkazná. K definitivnímu určení příčiny jsou ale nutné další testy; vyšetřování zabere deset dní.

Hercův otec Kim Ledger prohlásil, že smrt syna byla tragická a náhodná.

Respektovaný herec

Ledgera v roce 2005 proslavila role Ennise Del Mara ve snímku Anga Leeho Zkrocená hora. Film pojednával o mnohaletém utajovaném vztahu dvou homosexuálních kovbojů.

Herec měl dcerku Matildu. S její matkou Michelle Williamsovou, která si s ním ve Zkrocené hoře zahrála, se ale loni rozešel.

Fanoušci přicházeli ve tředu k budově položit květiny a na smrt Ledgera okamžitě reagovaly i hollywoodské hvězdy. "Jeho kariéra teprve začínala, přijít o život v tak mladém věku je tragická ztráta," prohlásil Mel Gibson.

"Ve filmovém průmyslu byl velmi respektovaný," říká Kim Serafin, editor In Touch Weekly. Podle něj je to velká tragédie. "Byl to výborný herec a velmi dobrý člověk. Je to strašné neštěstí."

Australské začátky

Heath Ledger se narodil v australském Perthu a první herecké zkušenosti získal v Guildfordském divadelním souboru. Brzy poté se začal objevovat v několika australských televizních show; o rok později se objevil v roli keltského prince Conora v historickém televizním seriálu Řev. 

Policie odváží mrtvé tělo Heathe Ledgera z jeho newyorského bytu
Policie odváží mrtvé tělo Heathe Ledgera z jeho newyorského bytu | Foto: Reuters

V hlavní roli devatenáctiletého chuligána Jimmyho si zahrál v celovečerní krimikomedii Ruce pryč! v roce 1999. Kritici film nazývali australským Pulp Fiction. Po přestěhování do Hollywoodu ztvárnil roli v komedii Deset důvodů, proč tě nenávidím.

Opravdovou hvězdou se stal v roli syna Mela Gibsona ve výpravném dobrodružném hitu Patriot v roce 2000; o rok později si zahrál v dobrodružné romantické story Příběh rytíře.

Ještě týž rok ztvárnil vedlejší roli násilnického, rasistického, ale citově strádajícího Sonnyho, jenž si dobrovolně vezme život, ve filmu Ples příšer. (Jeho herecká kolegyně Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem.)

V roce 2002 měl Ledger hlavní roli v romantickém historickém velkofilmu Čtyři pírka a o rok později se stal novodobým představitelem známého desperáta Neda Kellyho ve stejnojmenném australském snímku.

Grimmové a Zkrocená hora

V roce 2005 se na plátně objevil v roli Jacoba Grimma ve fantasy snímku režiséra Terryho Gilliama Kletba bratří Grimmů, v témže roce si zahrál ve filmu Legendy z Dogtownu, realisticky zachycujícím prostředí skateboardistů v 70. letech.

Největším  úspěchem mladého herce však byla Zkrocená hora. Snímek získal v Benátkách hlavní cenu Zlatého lva a byl nominován v sedmi kategoriích na Zlatý Glóbus. Po boku Heatha Ledgera se zde objevil Jake Gyllenhall v roli Jacka Twista.

Předloni si Ledger zahrál hlavní roli v historické komedii Casanova režiséra Lasse Hallströma.

Ústřední padouch Joker

Do Austrálie se na chvíli vrátil kvůli filmu Candy, kde ztvárnil roli básníka, který se zamiluje do studentky umění a oba spolu propadnou zničující závislosti na heroinu.

Do českých kin se brzy dostane i netradiční životopis Boba Dylana, I´m not there, kde Ledger jako jeden z šesti herců ztělesnil slavného písničkáře v různých etapách jeho života - resp. postavy, které symbolicky zastupují role, jež Dylan v médiích během svého života sehrál.

Foto: Bioscop
Čtěte také: Recenze filmu Zkrocená hora

Posledním dokončeným filmem předčasně zemřelého herce je Temný rytíř, pokračování komiksového Batmana. Ledger v něm byl kontroverzně obsazen do role ústředního padoucha Jokera, jehož v prvním filmu hrál Jack Nicholson.

Mnoho fanoušků komiksů a staršího filmu proti Ledgerovi protestovalo: považovali ho za příliš mladého a jeho dosavadní role prý nenapovídaly, že by Ledger dokázal Jokerovi vtisknout typickou bizarní komičnost.

Režisér Temného rytíře Christopher Nolan nicméně z Jokera udělat mnohem tragičtější a psychopatičtější postavu - k čemuž byl Ledger, soudě aspoň podle dosud zveřejněných ukázek, ideální představitel. Film je teď ve stádiu dokončování střihu, do kin má celosvětově přijít 18. června.

 

Právě se děje

Další zprávy