Kompletní Forman bude k vidění na retrospektivě v Praze

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 12. 2012 15:47
V Městské knihovně se koná od 7. do 13. prosince Forman Festival
Miloš Forman na archivním snímku z roku 2004 na festivalu v Seville.
Miloš Forman na archivním snímku z roku 2004 na festivalu v Seville. | Foto: Reuters

Praha - Kompletní retrospektivu Miloše Formana nabídne festival, který se od 7. do 13. prosince uskuteční při příležitosti režisérových osmdesátin v kinosále Městské knihovny v Praze.

Přehlídku snímků majitele dvou Oscarů a ceny za celoživotní dílo Sdružení amerických režisérů (DGA) zahájí snímek Ragtime který se v českých kinech nikdy oficiálně nepromítal, a hudební show režisérových oblíbených hereckých protagonistek.

Úvodní večer připravil režisér Pavel Šimák, který mimo jiné nastudoval v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě inscenaci Amadeus, hru, která inspirovala Miloše Formana k natočení stejnojmenného a Oscary ověnčeného filmu.

I když se "Američan s českým srdcem" festivalu osobně nezúčastní, chtějí herečky Dáša Zázvůrková a Jana Malá, které v jeho divadelním i filmovém počinu Dobře placená procházka alternovaly roli Vanilky a zahájení budou moderovat, zahajovací večer pojmout jako pestrý narozeninový vzkaz. Publikum se má dočkat dalších formovanovsko-narozeninových překvapení a uslyší písničky Tria Pavla Větrovce.

Miloš Forman - Ragtime, 1981
Miloš Forman - Ragtime, 1981 | Foto: Aktuálně.cz

V programu se objeví také digitálně restaurovaná kopie snímku Hoří, má panenko, která měla letos premiéru na karlovarském festivalu, Formanův debut Černý Petr i všechny americké snímky tohoto filmaře včetně režisérského sestřihu oscarového opusu Amadeus. Promítat se bude i tři roky starý dokument Miloslava Šmídmajera Miloš Forman: Co tě nezabije, dokumentární snímek Viděno osmi, do něhož natočil u příležitosti olympijských her v Mnichově v roce 1972 pasáž věnovanou desetiboji, a patnáctiminutový film, který s jednou kamerou stojící na jednom místě natočilo v roce 1971 na festivalu FEST v Bělehradu osm mladých režisérů, mezi nimi i Forman. Experimentální snímek má název I miss Sonja Henie. Uvedena bude i část dokumentárního televizního seriálu Zlatá šedesátá.

Přehlídku 13. prosince zakončí nezapomenutelný Amadeus v režisérském sestřihu. Bližší informace jsou na webu festivalu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy