Kompenzace za pandemii: Německá vláda pošle festivalu Berlinale přes čtvrt miliardy korun

DPA
6. 6. 2021 15:57
Kompenzace za pandemii: Německá vláda pošle festivalu Berlinale přes čtvrt miliardy korun

Německá spolková vláda letos přispěje pořadatelům filmového festivalu Berlinale částkou 10,3 milionu eur, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. V přepočtu se jedná o téměř 262 milionů korun. Akce v německé metropoli je letos kvůli pandemii koronaviru rozdělena na dvě části. V březnu se konala jen on-line, od této středy budou diváci moci vidět filmy pod širým nebem.

Pověřenkyně spolkové vlády pro kulturu Monika Grüttersová řekla agentuře DPA, že peníze pro Berlinale v rozpočtu vyhradila již v zimě. "Chceme vyslat silný signál v oblasti kulturní i filmové politiky a zdůraznit, že se jedná o nový začátek pro celý obor," vysvětlila.

Festival, jehož rozpočet poslední roky překračoval 25 milionů eur, tedy 635 milionů korun, většinou spolková vláda financuje zhruba ze třetiny. Další třetinu tvoří prodej vstupenek, zbytek zajišťují sponzoři. Letos může Berlinale kvůli protipandemickým opatřením prodat jen zhruba 60 tisíc vstupenek, vloni krátce před první vlnou pandemie to bylo 330 tisíc lístků.

 

Právě se děje

Další zprávy