Koktavý panovník dvakrát porazil zakladatele Facebooku

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
31. 1. 2011 8:00
Královu řeč už ocenili producenti, režiséři i herci
Colin Firth, Helena Bonham Carterová a režisér Tom Hooper
Colin Firth, Helena Bonham Carterová a režisér Tom Hooper | Foto: Reuters

Los Angeles - Britský film The King's Speech (Králova řeč) po zisku 12 oscarových nominací o víkendu dvakrát porazil snímek The Social Network o zakladateli Facebooku od Davida Finchera - který je považován za největšího favorita na zisk blížících se cen americké filmové akademie.

Králově řeči dala své ceny dvě vlivná sdružení hollywoodských profesionálů. Tom Hooper dostal cenu od Sdružení amerických režisérů (Directors Guild of America), Sdružení amerických herců (Screen Actors Guild) pak udělilo dobovému snímku svou ústřední cenu pro nejlepší obsazení. Za hlavní roli koktavého krále od nich navíc dostal trofej Colin Firth.

Čtěte také:
Oscarové nominace ovládl koktavý král a jednooký šerif

Režijní cech je považován ve své kategorii za jeden z nejpřesnějších ukazatelů na budoucí držetele Oscarů. Od roku 1948, kdy organizace začala ceny udělovat, připadla až na šest výjimek režisérská soška právě vítězi soutěže DGA; nezřídka také snímek režiséra oceněného touto trofejí získal i Oscara za nejlepší film. Herecké sdružení tak úspěšné ve svých předpovědích není, nicméně i jeho členové jsou zároveň volícími akademiky.

Foto: Aktuálně.cz

The King's Speech sbírá velmi pozitivní ohlasy doma i za mořem; jeho šance se však zdály menší už proto, že jde o britský film. Nesplnil dokonce pravidla pro několik cen od sdružení zámořských novinářů, vyřadili ho i členové scenáristického cechu. Už o před minulém víkendu ho nicméně za film roku vybralo sdružení amerických producentů, které má v oscarovém sboru velké slovo.

Příběhy a producenti

Členové akademie jsou známi tím, že při svém rozhodování zapojují i „mimofilmová" hlediska. Nejen jako tvůrci, ale i coby porotci rádi podporují emotivní příběhy o porážce příliš jasných favoritů. Což to by mohlo být důvodem stoupajících akciích Královy řeči před blížícími se Oscary. Největší vliv ovšem může nakonec mít, že film produkovali jedni z nejagilnějších a nejmocnějších lobbyistů v Hollywoodu, bratři Weinsteinové.

The Social Network vyhrál většinu výročních anket a za film roku ho zvolila většina novinářských sdružení. Odnesl si Zlatý Glóbus jako nejlepší drama a k tomu i ceny za scénář, režii a hudbu. Film pro americké recenzenty naplňuje ideál: nabízí aktuální podobenství i nadčasový "velký americký příběh" a k tomu dokonale zvládnuté řemeslo, resp. až posedlost po dokonalosti.

Očekávaný oscarový souboj Social Network s The King´s Speech je přitom vnímán jako "bitva mladé facebookové generace se starší konzervativnější generací".  Králova řeč je klasický oscarový film, má navíc výhodu, že je "vystavěn" tak, že se vejde do mnoha kategorií - technických (výprava, kostýmy) i hereckých. V českých kinech se o kvalitách snímku Králova řeč budeme moct přesvědčit od 10. března.

Melissa Leo
Melissa Leo | Foto: Reuters

Právě herecké kategorie jsou jediné, kde se The Social Network výrazně neprosadil. Jindy roztomilý Jesse Eisenberg hraje „otce zakladatele" Facebooku velmi odtažitě - což je sice v souladu s chladným stylem snímku, ale zřejmě příliš málo výrazné na ocenění.

Na Oscara za hlavní roli je každopádně takřka jednohlasně tipován Firth, který už za postavu Jiřího VI. dostal Zlatý Glóbus a řadu dalších cen; ve vedlejších rolích jsou na ceny akademie nominováni i Helena Bonham Carterová za panovníkovu manželku a Geoffrey Rush za úlohu nekonvenčního australského logopeda.

Králova řeč pojednává o tom, jak otec dnešní královny Alžběty II. musel po nástupu na britský trůn  překonat koktání. Film staví na na hereckých výkonech i slovních hříčkách a jisté nostalgii po časech někdejší monarchie. Podle tvůrců jde však také o reflexi koloniální minulosti a setkání dvou odlišných sociálních světů.

Poslouchtejte matky!

Vítězný režisér Hooper při přebírání ceny od kolegů poděkoval své matce, která ho přivedla k tématu. Účastnila se totiž čtení textu dosud neinscenovaného dramatu a usoudila, že je to vhodná látka pro synův film. "Poučení z toho plyne - poslouchejte maminku," vzkázal.

Martin Scorsese
Martin Scorsese | Foto: Aktuálně.cz

V sekci dokumentárních filmů získal v sobotu v Los Angeles od režisérů cenu snímek Inside Job Charlese Fergusona analyzující hospodářskou krizi a podíl ekonomických a obchodních bossům na finančním chaosu. I tento dokument je nominován na Oscara.

Letošní režisérskou trofej v televizní oblasti pak získal od profesního sdružení Martin Scorsese - za režii pilotního dílu mafiánské ságy Boardwalk Empire, kterou vysílá stanice HBO.

Hlavní ženskou cenu od hereckého cechu vyhrála podle očekávání Natalie Portmanová za roli baletky v dramatu Black Swan (Černá labuť), která jí rovněž vynesla Glóbus v dramatické kategorii. Vedlejší herecké kategorie již poněkolikáté ovládl boxerský film The Fighter - ceny připadly Melisse Leo a Christianu Baleovi, který se opět zcela proměnil pro roli trenéra, který má problémy s drogami. Oba jmenovaní opět patří k oscarovým favoritům.

V televizní kategorii bodovala rovněž u herců mafiánská sága Boardwalk Empire - získala cenu pro herecké obsazení v dramatu a Steve Buscemi dostal cenu za hlavní roli v dramatickém seriálu. V ženské kategorii patří tato trofej Julianně Marguliesové (The Good Wife).

Komediální kategorii vyhrál seriál Modern Family, Alec Baldwin za 30 Rock a devětaosmdesátiletá Betty White za seriál Hot in Cleveland. V minisériích dostali hereckou cenu od hereckého sdružení Al Pacino (Jack Kevorkian v You Dont Know Jack) a Claire Danesová (Temple Jardin).

 

Právě se děje

Další zprávy