Kinoautomat v domácím kině: Pro páry zakázán

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 4. 2008 10:20
Interaktivní Kinoautomat vstupuje na DVD

Praha - Rok po obnovené premiéře v pražském kině Světozor a 21 let po historicky prvním uvedení na výstavě Expo ´67 vstupuje unikátní projekt Kinoautomat i na DVD.

"Do doby vynálezu DVD nebylo technicky možné tento první interaktivní film světa zachytit na žádné médium, protože neexistovalo - táta prostě svým vynálezem předběhl dobu o několik desítek let," vzpomíná Alena Činčerová, která projekt svého otce oživila.

Letos by se Radúz Činčera dožil 85 let, původní průvodce pořadu Miroslav Horníček devadesáti. Právě pod jeho vedením diváci procházeli dějem Kinoautomatu a sledovali osudy několika obyvatel jednoho pražského činžáku.

Horníčkův hrdina pan Novák je už v úvodu postaven před těžkou volbu: zda do bytu vpustit manželku souseda, která se i jeho vinou ocitla polonahá na chodbě. Co na to řekne její manžel v podání Josefa Somra, vrátný Jiřího Libíčka či soused Miroslav Macháček?

Moderátor Eduard Hrubeš nabízí jedno ze dvou pokračování příběhu na plátně
Moderátor Eduard Hrubeš nabízí jedno ze dvou pokračování příběhu na plátně | Foto: ČTK

Divák si pochopitelně může na DVD opět několikrát vybírat ze dvou možností, jak osudy postav ovlivnit, a skládat příběh podle svého gusta. "Hlasuje se pomocí myši, klávesnice či dálkového ovládání." říká Klára Mixová z PR projektu.

Průvodcem diváků DVD bude postava  moderátora před plátnem - v české verzi to bude jeden z původních průvodců Eduard Hrubeš, ve verzi anglické Nora Grundová.

"Člověk sedící doma u televizoru nebo obrazovky počítače má pocit, jako by seděl v opravdovém velikém Kinoautomatu," říká Činčerová.

"Jen to živé hlasování v sále v rozhodujících momentech se nedá samozřejmě nahradit, každý musí hlasovat sám. Doporučuji sledovat DVD doma s rodinou či přáteli, ale pozor, hlavně ne jen v páru, protože jak známe i z politiky, sudý počet hlasujících je smrt demokracie," dodává.

Foto: Archiv Aleny Činčerové
Čtěte více
Recenze :
Kinoautomat pořád funguje, nejen pro blbečky
Jak bylo ve Světozoru? Kinoautomat končí. Možná jen v Praze
O projektu: Miroslav Horníček se zase začne ptát diváků

DVD pokřtili herci a tvůrci ve čtvrtek právě ve Světozoru, kde Kinoautomat loni na jaře lámal divácké rekordy. Činčera se nové vlny zájmu o svůj projekt nedožil, DVD tak uvedl do svtě Jiří Schmitzer, který v Kinoautomatu ztvárnil roli studenta, či Josef Somr, který se tu objevil v roli žárlivého manžela.

Součástí křtu byla speciální projekce , kterou moderoval Eduard Hrubeš.

DVD Kinoautomat vyšlo 7. dubna, náklad distributor (Bontonfilm) nesděluje. Cena DVD bude 299 korun. Součástí budou i bonusy, které zahrnují například GEN věnovaný Radúzovi Činčerovi, fotogalerii či biografie hlavních tvůrců.

Kinoautomat je stále k vidění i v kinech, aktuálně v mobilní verzi po celé České republice. Znovu se na jaře vrátí do zrekonstruovaného kina Světozor, chystá se  zahraniční turné po Evropě a USA a uvedení anglické verze v Praze pro cizojazyčné publikum.

"Ráda bych výhledově uvedla ještě další  film, který byl pro interaktivní systém natočen," popisuje plány Alena Činčerová. "Je to rodinná komedie s Ivou Janžurovou a Petrem Nárožným v hlavních rolích. Nemá zatím vůbec českou verzi, i dalších problémů je v této chvíli dost, ale snad se vše podaří," uzavírá Činčerová.

 

Právě se děje

Další zprávy