Kinoautomat končí. Možná jen v Praze

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 6. 2007 10:45
V pražském Světozoru se volí, ale nekrade
Kinoautomat: Josef Polášek
Kinoautomat: Josef Polášek | Foto: Kinoautomat

Infobox

MODERÁTOŘI KINOAUTOMATU:

15. 6. moderuje J. Polášek
  • 16. 6. moderuje J. Polášek
  • 17. 6. moderuje J. Polášek
  • 18. 6. moderuje T. Matonoha
  • 19. 6. moderuje T. Matonoha
  • 20. 6. moderuje E. Hrubeš
  • Praha - Obnovenou premiéru Kinoautomatu navštívily tři tisícovky lidí. Další mají šanci o víkendu. Naposledy se Kinoautomat bude promítat ve středu 20. června.

    Podle ohlasů je nejoblíbenějším z moderátorů "prvního interaktivního filmu světa" herec Josef Polášek. Ten nezakrývá, že si při představení Kinoautomatu specifický styl užívá: "Myšlenka Kinoautomatu je naprosto nadčasová. To byl i jeden z důvodů, proč jsem ho chtěl moderovat, a hrozně mě to baví. Možná je to z dnešního pohledu trochu archaické, ale já jsem se rozhodl, že tento horníčkovský styl budu plně respektovat. Přijde mi, že jistá archaičnost k tomu prostě patří."

    Kinoautomat Radúze Činčery
    Kinoautomat Radúze Činčery | Foto: Aktuálně.cz

    Poláškovi zdatně sekunduje i Tomáš Matonoha. Na oba je ještě šance zajít ve zbývajících dnech. Závěrečný večer ve středu odmoderuje symbolicky stejně jako premiéru Eduard Hrubeš, jediný žijící moderátor ze 60. let, kdy si Kinoautomat odbyl světovou premiéru.

    Kinoautomat se na plátna kina Světozor vrátil 29. května - po 40 letech od doby, kdy sklidil nadšené ohlasy na světové výstavě Expo v Montrealu a pak právě v tomto pražském sále.

    Diváci mají při představení možnost v klíčových okamžicích ovlivnit děj hlasováním. Ale využívají toho jen v kině.  "Vsadili jsme na uvědomělý přístup návštěvníků k celému projektu, takže můžu konstatovat, že do dnešního dne jsme nepřišli o jediné hlasovátko," říká Ivo Andrle z Kina Světozor.

    Snad budou uvědomělí i jinde, po středeční pražské derniéře se možná Kinoautomat vydá na cestu po republice. "Ozývají se nám zájemci z různých míst republiky, vznikla tedy úvaha o podzimní sérii mimopražských představení," říká Anderle.

    První příležitostí vidět Kinoautomat mimo Prahu by mohla být projekce na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Vše zatím závisí na tom, zda se podaří najít volný termín aspoň pro jednoho z moderátorů.

    Vstupenky na Kinoautomat v ceně 150 korun je možné zakoupit v pokladně kina Světozor nebo rezervovat přes internetové stránky www.kinosvetozor.cz.

     

    Právě se děje

    Další zprávy