Kam nevidí kamery CNN ve válečném Bagdádu

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 7. 2007 10:00
Hollywood natočí první hraný snímek z Iráku
Foto: SenArt Films / Scranton/Lacy Films

Los Angeles - Hollywood už ve filmech World Trade Center a Let číslo 93 prolomil dlouhé filmové tabu teroristických útoků z 11. září 2001. Teď otevírá další kapitolu novodobých amerických dějin - válku v Iráku.

The Hurt Locker má být dramatem o amerických vojácích ohrožovaných v Iráku bombovými útoky a ostřelovači. Spolu s elitním vojenským oddílem se vydává do současného Bagdádu.

Ve filmu si zahrají dosud širší veřejnosti méně známí Jeremy Renner, Anthony Mackie a Brian Geraghty. Menší role ale mají ve filmu podle Hollywood Reporteru i Guy Pearce a Ralph Fiennes.

Režie se chopí Katherine Bigelow, autorka filmů K 19: Stroj na smrt, Zvláštní dny či Bod zlomu. Natáčet se bude v Jordánsku a v Kuvajtu už od příštího týdne.

Foto: SenArt Films / Scranton/Lacy Films

Film je prý inspirován skutečnými událostmi, zároveň zveřejní některé dosud neznámé informace. "Je to první film o irácké válce, který chce zprostředkovat opravdovou vojenskou zkušenost," říká Mark Boal, scénárista a zároveň novinář z Hollywood Reporteru.

Sám se v roli zpravodaje před lety v Iráku stal svědkem a účastníkem bombového útoku, právě tyto zážitky zpracoval ve scénáři. "Chtěli jsme ukázat, čím vojáci v Iráku prochází. Na CNN to neuvidíte, což neříkám v nějakém v cenzurně konspiračním duchu. Zprávaři ani fotografové se prostě k jednotkám takhle nedostanou," vysvětluje Boal a připomíná: "Většina válečných filmů nevzniká, když válka ještě běží."

Čerstvou zkušenost z války v Iráku zatím zpracovali dokumentaristé. Na filmovém festivalu Tribeca byl na podzim představen film The War Tapes, který natočili sami vojáci. Oscarovou nominaci si zas vysloužil taktéž dokumentární Iraq in Fragments

ČTĚTE VÍCE: O filmu The War Tapes

Na filmech o válce v Iráku pracují i slavní režiséři Brian de Palma a Paul Greengras; lednový festival v Sundance zas uvedl snímek Grace Is Gone, který vypráví o manželovi ženy zabité v Iráku.

ČTĚTE VÍCE: O dalších filmech o válce v Iráku

 

Právě se děje

Další zprávy