Válčili v Iráku a natočili o tom film

Reuters, jš
15. 10. 2006 11:00
Los Angeles - Režisérka Deborah Scrantonová dospěla k názoru, že nejlepším scenáristou je život sám. Hlavně když jde o válečný film.
Foto: SenArt Films / Scranton/Lacy Films

A diváci souhlasí. Její nový snímek The War Tapes, který byl na letošním Tribeca Film Festivalu označen za nejlepší dokument, nyní slaví úspěch v amerických kinech. Nechala totiž vojáky, aby svůj příběh z Iráku sami natočili na videokamery.

O druhé světové válce podávaly pravidelné informace týdeníky v kinech, konflikt ve Vietnamu byl označovaný jako pokojová válka, když zprávy z něj každý večer vysílaly televize. Naposledy válka v Zálivu ze všeho nejvíc připomínala počítačovou hru - najdi svůj cíl, zaměř, znič. Současné boje v Iráku jsou pak nejlépe dokumentovány v e-mailech a videozáznamech vojáků. Toho Scrantonová využila.

Foto: SenArt Films / Scranton/Lacy Films

Národní garda ji po úspěchu dokumentu Stories from Silence, Witness to War původně pozvala na místa konfliktu, aby ho zaznamenala klasickou dokumentární metodou. "Ale pak jsem se uprostřed jedné noci probudila a dostala nápad: co kdybych dala vojákům kamery? Byla bych virtuálně s nimi a mohla jejich záznamy dostávat přes internet," vzpomíná Scrantonová.

Podívejte se na trailer dokumentu ZDE 

Velitelé s jejím návrhem souhlasili a režisérka tak měla přístup k vojákům 172. pěšího pluku, kterým svůj záměr nastínila ještě předtím, než na rok odletěli na LSA Anaconda, jedné z největších amerických vojenských základen v Iráku.

Vojáci, z nichž se později zaměřila na Steveho Pinka, Zacka Bazziho a Mikea Moriartyho, s neobvyklým experimentem souhlasili.

Steve je mladý truhlář se smyslem pro černý humor, který se nechal naverbovat, aby získal peníze na studium. Zack už na univerzitě studuje a cestu do Iráku bere jako zajímavý výlet. Mike je otcem dvou dětí a účast ve válce vnímá jako vlasteneckou povinnost.

Foto: SenArt Films / Scranton/Lacy Films

Kamerami zaznamenávají už cestu do Iráku, obyčejný život na základně, ale i bojové akce z operace Svobodný Irák. Navzdory tématu prý film překvapuje nadhledem a humorem.

Armáda měla možnost jejich nahrávky kontrolovat, ale sama prý stopla jenom záznam pořízený po bitvě u Fallúdže.  Deborah Scrantonová nakonec získala 1000 hodin záznamu, které s pomocí producentů a střihačů Steve Jamese a Roberta Maye zkomponovala do 97 minut dlouhého snímku, jenž svojí metodou i tématem dobře pojmenovává začátek tohoto století.

Oficiální stránky The War Tapes

 

Právě se děje

Další zprávy