Na plátnech ožijí hrané příběhy z Iráku

AFP, Hej
30. 1. 2007 12:00
Los Angeles - V USA se demonstruje proti válce v Iráku a do kin míří první hrané filmy o novém americkém traumatu.
Foto: Reuters

Filmový veterán Brian de Palma oznámil, že se už chystá na snímek Redacted. Podle deníku Variety to bude montáž příběhů amerických jednotek bojujících v konfliktu.

Režisér klasických filmů Zjizvená tvář nebo Neúplatní zrežíruje vlastní scénář. Obsazení filmu zatím nebylo oznámeno, ale natáčet se bude už na jaře v Jordánsku.

Foto: SenArt Films / Scranton/Lacy Films

De Palmův chystaný snímek není jediným filmem, který se o tamním konfliktu chystá. Britský režisér Paul Greengrass právě pracuje na dalším "iráckém filmu" podle knihy Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq's Green Zone, kterou napsal novinář Rajiv Chandrasekaran z Wahington Post

Na Sundance byl už minulý týden premiérově uveden snímek Grace is Gone, v němž si John Cusack zahrál muže, jehož žena zemřela v Iráku. Snímek si odvezl cenu diváků a cenu za scénář.

Saundersův spolupracovník Clay v jejich improvizované nahrávací kabině
Saundersův spolupracovník Clay v jejich improvizované nahrávací kabině | Foto: BBC

Právě Paul Greengras loni prolomil jinou hranici: natočil jeden ze dvou hraných filmů o teroristických útocích z 11. září. Zatímco Oliver Stone se ve World Trade Center tématu zhostil s  pokorou a patosem, Greengrass byl za paradokumentární a strhující Let číslo 93 nominován na Oscara.

Hrané filmy o Iráku  už tradičně následují agilnější a angažovanější dokumentaristy. Kromě klasických dokumentů jako je Iraq in Fragments nominovaný na Oscara vznikají i snímky inspirované technologiemi.

Režisérka Deborah Scrantonová nechala vojáky, aby svůj příběh z Iráku sami natočili na videokamery; záznamy dostávala po internetu a setřihala do filmu The War Tapes.

Úspěch slavila i deska Live from Iraq, kterou v "domácím studiu" v Bagdádu natočil sedmadvacetiletý seržant Neal Saunders.

 

Právě se děje

Další zprávy