Jiří Lábus: Koza se mi moc líbí. Hned bych se podojil!

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 9. 2008 14:10
První český 3D film Kozí příběh je hotov

Praha - Vše bylo ručně animováno a nikomu nebylo ublíženo, hlásají tvůrci v titulcích 1. českého 3D animovaného filmu - jak se hrdě označuje Kozí příběh. V pondělí se poprvé komplet představil novinářům.

"Je to skoro zázrak, že se nám v deseti lidech podařilo to, co hollywoodská studia dělají ve stovkách lidí," říká tradičně Jan Tománek, hlava týmu, scenárista, režisér a producent v jedné osobě.

Jeho animátoři během výroby ujeli myší 10 tisíc kilometrů: "To je víc než z Prahy do Hollywoodu, takže je již dobyt." 

Tománkovo rodinné Art and Animation Studio pracovalo na filmu pět let - tolik uplynulo od první ideje k premiéře plánované na 16. října 2008.

"Ten film mi prošel rukama snad tisíckrát, ale až na velkém plátně je vidět, co tam všechno je," říká Tománek.

Dlouhé přípravy se odrážejí na použité technologii animace, která podle účastníků projekce připomíná spíš svět počítačových her než naleštěnou bravuru nových hitů od Pixaru. Kozí příběh si ale na své českosti zakládá.

Pro plátno skloubil do jednoho příběhu několik legend staré Prahy - od příběhu o Faustově domu přes legendu o stavbě Karlova mostu až po mistra Hanuše.

Do Prahy v úvodu přijíždí vesničan Kuba se svou věrnou Kozou, přichází sem i chudý student Matěj. Kubovi se v Praze zalíbí už proto, že tu potká bujným poprsím obdařenou dívku Mácu, na kterou jeho Koza žárlí.

To už se schyluje ke spuštění staroměstského orloje a intrikám pražských konšelů. Vše bedlivě sledují další postavy - ulicemi Prahy se valí chlupatý duch, pobíhá tudy i opilý kostlivec či bezhlavý ponocný Ruprecht.

"Diváci můj hlas mají asi nejvíce spojený s Marge Simpsonovou a Koza je vlastně také ženská postava - nějak mi tyhle nabídky prostě přicházejí," říká dabér Kozy Jiří Lábus, který si film nemůže vynachválit. "Koza se mi moc líbí. Hned bych se podojil!"

Nadšená je i dabérka Mácy Mahulena Bočanová. "Animovaný film jsem dabovala poprvé. Výsledek bere dech a myslím, že o tom budou lidé dlouho mluvit," říká.

Kozí příběh
Kozí příběh | Foto: Aktuálně.cz

Další postavy nadabovali Matěj Hádek, Miroslav Táborský, Jan Přeučil, Viktor Preiss či Karel Heřmánek. Hudbu k filmu složil mladý David Solař.

Dlouholetá práce týmu animátorů obnášela třeba i dodání 1,5 milionu chlupů na Kozino tělo. Finální film se podle nich skládá z 117 648 ručně animovaných obrázků.

"Denně jeden animátor vytvořil asi tři vteřiny filmu," dodávají. Rychlost má ale i své limity - třeba chyby ve vyrenderovaných scénách.

O celosvětová práva projevil zájem největší španělský distributor, Tománkův tým je ale opatrný. "Chceme film nejdříve představit na velkých festivalech a pak se vrhneme na prodeje," plánuje hlava týmu.

Tománek nevylučuje, že jeho studio do budoucna vyrobí i další celovečerní filmy. "Po téhle zkušenosti jsme trochu zvolnili, máme know how a nápady, ale nechceme být fabrikou na celovečerní filmy," říká.

Film stejně jako pixarovské hity vstupuje do kin s hromadou propagačních předmětů. Český prodejce hraček tak na trh uvede 25 nových výrobků s motivy z filmu včetně plyšových koz i s vemeny.

K sehnání jsou i trička, kniha, polštáře, pexeso či hra Kozo, nezlob se. Což umocňuje autorský záměr, že se jedná o rodinný film, v jehož případě je merchandising neodmyslitelnou součástí propagace.

 

Právě se děje

Další zprávy