Kozí 3D příběh už viděli první diváci

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 8. 2008 12:30
VIDEO: Jak koza Lábus staví Karlův most

Praha - První diváci viděli "první český 3D film" Kozí příběh. Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti si film, který se připravoval a natáčel několik let, odbyl 2. srpna testovací projekci.

Šlo o vůbec první veřejnou projekci filmu, který ale pořád není zcela dokončený, a tak se v Hradišti promítal z DVD, bez finálního zvukového mixu a bez některých další dokončovacích prací.

"Neměli jsme smíchaný zvuk a chyběly všechny ruchy, takže když na plátně spadl hrnec na zem, z reproduktorů se nic neozvalo," říká režisér a producent Jan Tománek..

"Ani některé obrazy ještě nebyly zcela dokončené, takže pár scén diváci viděli v modelové formě, kde postavy nemají vlasy, šaty a jsou pouze černobílé."

Přesto podle Tománka byly první ohlasy na film vřelé. "Projekce z DVD na rozdíl od 35 mm filmové kopie je vždy podstatně chudší. Ale i přes tyto přitěžující okolnosti byly ohlasy diváků velmi dobré."

Po skončení filmu s diváky hodinu diskutoval, diváci měli možnost zaznamenat své postřehy a dojmy i do dotazníku, který dostali k vyplnění.

"Film děláme pro diváky, záleží nám na nich a vážíme si jejich postřehů, a proto nás ohlasy zkušených diváků zajímají, chceme znát jejich názory na příběh i animaci," říká Tománek, proč zvolil festivalové publikum.

Připomínky prý využije při dokončovacích zásazích do filmu. V dotaznících se publikum podle něj shodlo na tom, že film je po technické a animační stránce srovnatelný s hollywoodskou konkurencí.

Film vypráví o dobrodružstvích vesnického chasníka Kuby, který do středověké Prahy přijíždí se svou kozou.

Zamiluje se tu do dívky Mácy, čímž vyvolá kozí žárlivost. Dvojice současně prochází několika příběhy pražských legend - o mistru Hanušovi, o stavbě Karlova mostu či o Faustově domu.

Kozí příběh
Kozí příběh | Foto: Aktuálně.cz

Hlavní hvězdou filmu bude pravděpodobně koza mluvící hlasem Jiřího Lábuse, sekundovat jí bude chasník Kuba s hlasem Matěje Hádka.

V roli Mácy se představí Mahulena Bočanová, další postavy namluvili Michal Dlouhý, Jan Přeučil, Viktor Preiss, Miroslav Táborský, Karel Heřmánek či Petr Nárožný

Produkce uvolnila i nový trailer, který obsahuje i ukázku z jedné z největších "davových" scén - stavby Karlova mostu.

"V jedné scéně je přes 230  postav a přes 4 miliony trojúhelníků ze kterých se scéna skládá," láká Tománek na technickou a animační stránku, která je i základem kampaně k filmu.

Jestli diváky zaujme i příběh, bude jasné po 16. říjnu, kdy film vstoupí do kin. Kozí příběh vznikl v Art And Animation Studiu, které vlastní rodiče Jana Tománka, a podílelo se na něm jen několik lidí - i to je příčina, proč vznikal tak dlouho.

Kozí příběh několikrát neúspěšně žádal o grant Státního fondu kinematografie. "Je to čistě soukromý film, který vzniká bez přispění státních dotací a grantů," prohlašuje proto hrdě hlavní autor.

 

 

Právě se děje

Další zprávy