Užvaněná česká 3D koza se definitivně chystá do kin

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 6. 2008 10:13
Unvitř: Trailer prvního českého 3D filmu

Praha - Zdá se, že svérázná dvojice vesnický mládenec Kuba a jeho koza se blíží do finále: 16. října vstoupí do kin jako první český následník Shreka, Doby ledové či Hledá se Nemo.

Film Kozí příběh - Pověsti staré Prahy vznikal dlouhých pět let a sází právě na slogan "první ryze český 3D animovaný celovečerní snímek".

Zatímco Shrek měl svého oslíka, Kuba má kozu žvanící hlasem Jiřího Lábuse. Vše se odehrává na pozadí starých pověstí pražských.

Nechybí ani oblíbená milostná linka - Kuba, který přijíždí do středověké Prahy za živobytím, se zamiluje do pražské světačky Mácy. Koza žárlí, běsní a začíná ji nenávidět.

"Výtvarné návrhy, scénáře a storyboardy Kozího příběhu vznikají od roku 2003," popisují genezi tvůrci. Realizace začala v roce 2006 tvorbou pracovní animace, poté byl film v pracovní vizuální podobě sestříhán.

Čtěte také:
Se Shrekem se ukáže i koza s hlasem Lábuse

Český Shrek je chlupatý a má rohy

Začátkem roku 2007 byly namluveny dialogy, podle nichž se začala dělat finální animace, gesta a emoce postav a celková animace všech záběrů.

"V současné době je dokončeno přes 760 záběrů z celkových 820 - včetně fáze takzvaného vyrenderování, kdy je záběr doplněn o poslední plastické detaily výsledného obrazu se všemi potřebnými odlesky, světly, stíny a texturami," říká tiskový mluvčí filmu Lukáš Vedral.

Kozí příběh
Kozí příběh | Foto: Aktuálně.cz

Kompletně obrazově hotový by film měl být v polovině srpna. Říjnové kinopremiéře předchází další, oproti předchozímu už o něco konkrétnější trailer filmu; do kin bude upoutávka nasazena 3. července ve 130 kopiích.

Zatímco zahraniční hity vyrábějí studia s obrovskými týmy, hlavním autorem českého filmu je de facto jeden člověk - debutující Jan Tománek, který je autorem scénáře, režisérem, výtvarníkem, kameramanem a producentem v jednom. Film navíc vyrobil v rodinném Art and Animation Studiu svých rodičů.

Tvůrci také zdůrazňují, že jejich film vznikl v soukromé produkci, pouze s přispěním evropského grantu Media. "Ale mimo jakoukoli podporu českých grantových systémů, nebo českého státu vůbec," dodávají.

3D počítačově animované filmy slaví v kinech velké úspěchy. Poprvé byla tato metoda pro výrobu celovečerního filmu použita v roce 1995 v Příběhu hraček. I čeští tvůrci by rádi svým filmem oslovili široké publikum a přinesli rodinnou podívanou.

Kozí příběh: Pověsti staré Prahy: Koza a Kuba
Kozí příběh: Pověsti staré Prahy: Koza a Kuba | Foto: AAA studio

Svůj film zároveň označují za ryze český. "Nesnažíme se tvářit jako americká produkce, která vychází z Disneyho. My vycházíme spíš z Jiřího Trnky a české animace," vzkazují s tím, že Kozí příběh bude mnohem osobitější než americké trháky.

Neskrývají ale ani mezinárodní ambice. Na mezinárodních webových stránkách film nazývají prvním východoevropským 3D filmem. Pod jménem The Goat Story o filmu v březnu psal i americký Animation magazine, který kozu umístil i na obálku.

Dle svých amerických vzorů i Kozí příběh chystá vrhnout na trh zásobu reklamních předmětů souvisejících s filmem. Rodiče už si mohou začít chystat peněženky na knížku, trička, plyšové hračky, karetní hry a puzzle, vše s motivy z filmu.

V amerických 3D filmech animované postavičky namlouvají největší hvězdy typu Angeliny Jolie či Jacka Blacka, kteří se podíleli i na zatím posledním americkém filmu tohoto druhu, Kung Fu Pandě, která příští týden vstoupí do českých kin.

V Česku kromě Jiřího Lábuse tvůrci ulovili Matěje Hádka do hlavní role, dále pak Mahulenu Bočanovou, Michala Dlouhého, Petra Nárožného v roli Žebráka, Karla Heřmánka v roli Ďábla či Miroslava Táborského jako kněze Ignáce.


 

 

Právě se děje

Další zprávy