Indiana Jones má čím dál víc najeto. Disney posunul premiéru pátého dílu na rok 2021

Reuters Kultura Reuters, Kultura
11. 7. 2018 11:51
"To není věkem, mám hodně najeto," rozptyloval archeolog Indiana Jones pochyby o svém věku už v prvním dílu slavné filmové série. Až se na plátnech objeví pátá epizoda, představiteli hlavní role Harrisonu Fordovi bude 79 roků.
Harrisonu Fordovi bude v době premiéry nového dílu Indiana Jonese již 79 roků.
Harrisonu Fordovi bude v době premiéry nového dílu Indiana Jonese již 79 roků. | Foto: Paramount Pictures

Návrat herce Harrisona Forda na stříbrné plátno v roli dobrodružného archeologa Indiana Jonese byl opět odložen, tentokrát do roku 2021. V noci na dnešek to oznámila společnost Walt Disney Company.

K odkladu dochází dva roky poté, co už měl Indiana Jones 5 dle původních plánů dávno být v kinech.

Po několika prvních peripetiích producenti stanovili datum premiéry na rok 2019, později jej posunuli o další rok. Nynější odklad na červenec 2021 doprovází neověřené zprávy oborových časopisů o tom, že stále nejsou hotovy podklady a že Disney najal nového scenáristu, který by měl týmu pomoct.

Dle časopisu Hollywood Reporter se jedná o Jonathana Kasdana, syna scenáristy Lawrence Kasdana, jenž pracoval na prvním dílu série - Dobyvatelích ztracené archy.

Dosud se mělo za to, že scénář Indiana Jonese 5 píše David Koepp. Walt Disney Company se k situaci blíže nevyjádřila.

Chystaný film znovu spojí pětasedmdesátiletého herce Harrisona Forda s jedenasedmdesátiletým režisérem Stevenem Spielbergem, který ságu o Indianu Jonesovi vytvořil společně s Georgem Lucasem. Dosud čtyři díly série celosvětově utržily přes 2 miliardy dolarů.

Záměr natočit pátý film Disney prvně oznámil roku 2016. Vedle Hvězdných válek se tak jedná o další ságu, kterou se Disney snaží oživit poté, co práva na ni získal při koupi firmy Lucasfilm.

Stávající odklad znamená, že až se Indiana Jones znovu objeví na plátně, jeho představiteli Fordovi bude devětasedmdesát let.

Hrdinův postupující věk je v této sérii opakovaně terčem posměchu už od prvního dílu, Dobyvatelů ztracené archy z roku 1981. V něm Jonesova milenka Marion, kterou ztvárnila Karen Allenová, říká: "Nejsi už takový jako před deseti lety." A Jones slavně odvětí: "To není věkem, mám hodně najeto."

To není věkem, mám hodně najeto, říkal o svém věku Indiana Jones už v původních Dobyvatelích ztracené archy. | Video: Movieclips

Režisér Spielberg má v těchto měsících rozpracováno několik projektů: remake muzikálu West Side Story, životopisný snímek o někdejším americkém prezidentovi Ulyssesovi S. Grantovi, superhrdinský titul Blackhawk, náboženské drama zvané Únos Edgarda Mortary nebo adaptaci hororové knihy Stephena Kinga zvané Talisman.

Pátý, zatím nepojmenovaný díl Indiana Jonese se na plátnech tedy zřejmě objeví 13 let po čtvrté epizodě nazvané Indiana Jones a Království křišťálové lebky. V té se Fordova postava znovu dala dohromady s někdejší láskou Marion, opět ztvárněnou Karen Allenovou, a diváci zjistili, že ti dva mají dospělého syna Mutta Williamse, hraného Shiou LaBeoufem. Film však sklidil rozporuplné recenze.

"Těším se na opětovnou spolupráci se Stevenem Spielbergem a na to, že se k postavě Indiana Jonese vrátím v pozdější fázi jeho života," uvedl Harrison Ford vloni na podzim. "Bude zajímavé vidět Indyho v jiném světle," naznačil.

Předešlé tři díly série pochází z 80. let minulého století, kdy měli premiéru nejprve roku 1981 Dobyvatelé ztracené archy, tři roky nato Chrám zkázy a konečně roku 1989 pak Poslední křížová výprava.

Harrison Ford naposledy účinkoval vloni ve sci-fi snímcích Blade Runner 2049 a Star Wars Epizoda VII: Síla se probouzí, v nichž si zopakoval jedny ze svých nejslavnějších rolí. Sedmá epizoda Star Wars se s celosvětovými tržbami přes 2 miliardy dolarů stala třetím komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob.

 

Právě se děje

Další zprávy