Herci z Dejvického vypotili pro Zelenku Dostojevského

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 3. 2008 17:15
Karamazovi z ocelárny od Mittala pomalu míří do kin
Režisér Petr Zelenka při natáčení v železárnách v Hrádku u Rokycan.
Režisér Petr Zelenka při natáčení v železárnách v Hrádku u Rokycan. | Foto: Mateusz Skalski

Praha - Otřískaná karosa projíždí polskými ulicemi a ven zvědavě vyhlížejí známé tváře z Dejvického divadla. Ivan Trojan, David Novotný, Martin Myšička, Igor Chmela nebo Lenka Krobotová jedou do polských oceláren sehrát své slavné představení Karamazovi. Tentokrát ve stejnojmenném filmu Petra Zelenky (a jeho přátel, jak jinak).

"Divadlo ve filmu" Zelenka představil novinářům měsíc a půl před premiérou. Vychází z inscenace, kterou v Dejvickém divadle nastudoval Lukáš Hlavica; hrála se více než stopadesátkát a herci ji mají dokonale zažitou.

"Záměr byl archivovat to představení," říká Zelenka, který provedl minimální personální obměny, například Zdeňku Žádníkovou nahradila Michaela Badinková.

Příběh bratří Karamazových a vyšetřování vraždy jejich prostopášného otce se ve filmu prolíná s několika drobnými příběhy jednotlivých herců a dělníků z  továrny. "Představení je tak komplikované, že jsem si říkal, že máme na ten příběh okolo jen deset minut," říká Zelenka.

Režisér v podání Romana Luknára tu mimo jiné říká, že herci neumí cizí jazyky a pořád se sprchují, protože se potí víc než normální lidi.

"Což je pravda, ale taky bylo pětatřicet stupňů a měli těžké kostýmy -  v těch vznikala úplná mikroklimata, zastavoval se tam i ten zvířený mour," krvelačně vzpomíná Zelenka.

"Špína, sajrajt ve vzduchu, děsný horko od slunce a světel i z kostýmů. Dlouhé směny, protože jsme měli málo natáčecích dní. Ale tohle všechno Dostojevskij potřebuje," věří Ivan Trojan, představitel starého Karamazova.

Karamazovi: Petr Zelenka
Karamazovi: Petr Zelenka | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
CO ŘÍKÁ ZELENKA: Natočil jsem film s nejlepšími herci v Česku
O FILMU: Knoflíkář Zelenka hledal boha v ocelárnách

Celý film se odehrává v nehostinném prostředí Mittalových oceláren. "Jako herečka jsem byla vzrušená kontrastem té hry a továrny. Bavilo mě to od začátku do konce," říká Lenka Krobotová.

"Říkali jsme si fuj fuj fuj ta špína, pak jsme se vždycky na hotelu vydrhli - a na konci se nám odtamtud ani nechtělo," dodává kolegyně Badinková.

Karamazovi jsou filmovou adaptací inscenace hry Bratři Karamazovi, kterou již osm let uvádí Dejvické divadlo. Tam ji režíroval Lukáš Hlavica.
Karamazovi jsou filmovou adaptací inscenace hry Bratři Karamazovi, kterou již osm let uvádí Dejvické divadlo. Tam ji režíroval Lukáš Hlavica. | Foto: Mateusz Skalski

Trojan je v Polsku oblíbený díky předchozím Zelenkovým filmům, ale možná sem teď nebude moct vkročit: ve filmu plive na podobiznu papeže.

"Radek Holub chtěl, aby se plivalo na čelo, ale Ivan tam plive mimo Wojtylu," hájí Zelenka herce a nečeká, že by film mohl Poláky pohoršit. "Poláci jsou sice katolický národ, ale nejsou hloupí."

Film se natáčel na dvě kamery loni v létě, na place se Zelenka s polsko-českým štábem domlouval prý "srbochorvatsky - to je průměr mezi češtinou a polštinou".

"Petr poslední dobou točil filmy pod tlakem, že musí mít tak 400 tisíc diváků," vysvětluje producent Čestmír Kopecký. Tentokrát dostal režisér filmu Knoflíkáři či Příběhy obyčejného šílenství volnou ruku.

"Nebudem lhát, že to je dobrodružná komedie. Chceme, aby na to šli lidé, kteří chtějí vidět takový film - lidé, kteří vědí, kdo je Dostojevskij, chodí do divadel a vědí, že existují i filmy, u kterých se nechcete jen pobavit," říká producent.

Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi.
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi. | Foto: Mateusz Skalski

Do epizodní role tanečnice obsadil Zelenka svou ženu, v další epizodě se mihne mim Matja Solce, který tu sehraje podařený výstup s Dostojevským v podobě mončičáka předstírajícího epileptický záchvat.

Polský je skladatel hudby Jan A. P. Kaczmarek, držitel Oscara za hudbu k  Hledání Země nezemě.

Do kin film vstupuje 24. dubna, diváci si ho můžou vychutnat s programem, který dostanou zdarma ke vstupence. Do polských kin by Karamazovi měli vstoupit na podzim.

Spolu s Venkovským učitelem také podle neoficiálních informací usilují o účast v Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy