Knoflíkář Zelenka hledal Boha v ocelárnách

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 10. 2007 13:30
Film Bratři Karamazovi bude v kinech na jaře
Bratři Karamazovi
Bratři Karamazovi | Foto: Mateusz Skalski

Praha - Tři roky po Příbězích obyčejného šílenství přijde do kin čtvrtý celovečerní snímek Petra Zelenky. Bratři Karamazovi jsou  svéráznou adaptací slavného Dostojevského románu. Tedy spíše adaptací v adaptaci - jeho hrdiny jsou herci, kteří zrovna připravují hru k uvedení.

Petr Zelenka při práci na Karamazových vyšel ze svých zkušeností na prknech pražského Dejvického divadla. Právě tady inscenoval hry Teremin či Příběhy obyčejného šílenství, krom nich se tu už sedmým rokem hrají i Bratři Karamazovi v režii Lukáše Hlavici.

"Prvním impulzem byla snaha skutečně archivovat a nějak zaznamenat představení Dejvického divadla v Praze. Přišlo mi škoda, aby lidé za dvacet let nevěděli, jak krásně hráli Dejvičtí divadlo," vysvětluje režisér.

Bratři Karamazovi
Bratři Karamazovi | Foto: Mateusz Skalski

Přitom si prý uvědomil, jak je těžké divadlo zaznamenat na pevném nosiči. "Velice si vážím televizních záznamů divadelních představení, ale je to většinou jen velice neúplné svědectví o představeních samotných. Proto jsem se rozhodl vytvořit kolem divadelních Karamazových ještě jinou realitu, jiný příběh, jehož součástí budou i diváci."

Příběh se odehrává v současném Polsku. Sem přijíždí skupina pražských herců pod vedením režiséra v podání Romana Luknára, aby tu inscenovala v netradičním prostoru oceláren svou hru. Na pozadí jejího inscenování se odehrávají i malá dramata uvnitř souboru.

Základem hry, kterou pro jevištní uvedení kdysi upravil Evald Schorm, je vyšetřování otcovraždy. Hlavní roli tu ztvární Ivan Trojan, který se objevil v hlavních rolích Příběhů obyčejného šílenství a v Samotářích, ke kterým Zelenka kdysi napsal scénář.

Jako režisér debutoval vystudovaný scénárista paradokumentem Mňága - Happy End, jeho prvním celovečerním filmem byli v roce 1997 povídkoví Knoflíkáři. O pět let později následoval Rok ďábla s Jaromírem Nohavicou.

Hrdinové příběhů - Petr (Ivan Trojan) a Jana (Zuzana Šulajová)
Hrdinové příběhů - Petr (Ivan Trojan) a Jana (Zuzana Šulajová) | Foto: Aktuálně.cz

Trojan v novém filmu ztvární cynika Fjodora Karamazova, jeho čtyři syny hrají David Novotný, Igor Chmela, Martin Myšička a Radek Holub. V ženských rolích se objeví Michaela Badinková a Lenka Krobotová.

Příběh Bratří Karamazových řeší i otázky víry, nesmrtelnosti a spásy lidské duše. V ruské klasice nemůže chybět ani téma hledání Boha, snaha prokázat či zavrhnout jeho existenci.

"Zajímá mne motiv odpovědnosti intelektuála za myšlenky, které sám hlásá, a to ve společnosti, která ztratila víru v boha a s tím i základní morální instinkty," říká Zelenka.

Obsah filmu ale vztahuje i k aktuální politické situaci. "Čeští politici, to jsou takoví Smerďakovové, kteří se pod pláštíkem nepochopené ideje demokracie dopouštějí těžkých zločinů. A co my? Jsme za to odpovědní?" ptá se.

Bratři Karamazovi se natáčeli v červenci v Hrádku u Rokycan ve funkční fabrice na výrobu ocele. "Příběhy obyčejného šílenství byl film z letištního skladiště. Karamazovi jsou filmem z oceláren," shrnuje lakonicky Zelenka.

Film vzniká pod dohledem Čestmíra Kopeckého, který byl producentem Mňágy a Knoflíkářů i koproducentem Roku ďábla. Koprodukčně na film přispělo Polsko, kde jsou Zelenkovy filmy velmi oblíbené; ve štábu se sešlo 60 procent Čechů a 40 procent Poláků.

Do kin film přijde na konci dubna 2008. "Je to hodně emotivní, napínavý a silný film s nejlepšími herci, jací v současné době v Čechách hrají. Nic víc a nic míň," dodává Zelenka.

 

Právě se děje

Další zprávy