Filmový festival Berlinale příští rok převezme Američanka

ČTK ČTK
12. 12. 2023 13:41
Filmový festival Berlinale příští rok převezme Američanka

Filmový festival Berlinale, který se koná vždy začátkem roku v německé metropoli, povede od 1. dubna Američanka Tricia Tuttle. Ta v minulosti řídila Londýnský filmový festival. Změnu v úterý oznámila německá státní ministryně kultury Claudia Roth. Američanka nahradí stávající vedoucí duo tvořené uměleckým šéfem Carlem Chatrianem a výkonnou ředitelkou Mariette Rissenbeek.

Ve funkci byli od roku 2019, kdy vystřídali dlouholetého šéfa Dietera Kosslicka. Mariette Rissenbeek už dříve oznámila, že z čela festivalu odejde, Chatrian chtěl naopak pokračovat. Postoj ale změnil na protest proti rozhodnutí německé ministryně, že Berlinale v budoucnu povede jen jeden člověk, nikoli duo. Opětovné spojení postů uměleckého a výkonného ředitele považuje Chatrian za chybu. Tento jeho názor v otevřeném dopisu podpořilo několik stovek herců a režisérů včetně Martina Scorseseho, Rjúsukeho Hamagučiho, Petera Stricklanda nebo Christiana Petzolda.

Další ročník Berlinale, poslední pod vedením současné dvojice, se uskuteční od 15. do 25. února. Porotu vybírající vítězný snímek povede oscarová herečka a režisérka Lupita Nyong'o. Festival byl založen roku 1951 a vedle přehlídek v Cannes a Benátkách patří k nejprestižnějším v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy