Filmaři mohou požádat o 132 milionů korun od státu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 8. 2013 12:37
Vláda schválila statut Státního fondu kinematografie
Foto: Profimedia.cz

Praha - Vláda schválila statut Státního fondu kinematografie, jenž je součástí nového zákona o audiovizi. Zákon mimo jiné umožňuje udělovat takzvané pobídky zahraničním filmovým štábům i podporovat novou domácí filmovou tvorbu. Kvůli podpoře v oblasti kinematografie musela zákon platný už od začátku letošního roku notifikovat Evropská komise (EK), která tak učinila počátkem srpna.

Evropská komise deklarovala, že podpora kinematografie a filmového průmyslu poskytovaná v režimu zákona je slučitelná s vnitřním trhem. Veškeré podmínky a požadavky EK pak byly přeneseny do statutu fondu, který je prováděcím předpisem k zákonu o audiovizi a dnes ho schválila česká vláda.

Čtěte také
Fond podpořil osm filmů. Na další nemá peníze

Komentář: Klausova neznalost a zlomyslnost dusí film

"Schválením statutu se tak konečně po tři čtvrtě roce umožní žadatelům působícím v oblasti kinematografie žádat o podporu u Státního fondu kinematografie," uvedlo dnes v tiskové zprávě ministerstvo kultury.

EK nespatřuje narušení hospodářské soutěže mezi členskými státy v nastaveném systému financování fondu prostřednictvím audiovizuálních poplatků ani v systému udělování jednotlivých podpor při dodržení nastavených kritérií. Právě kulturní a umělecká kritéria byla součástí materiálu notifikace. Podpořit nelze projekt, jehož výsledkem by nebyl kulturní produkt. Statut proto podrobně definuje kulturní a umělecká kritéria, která vznikla na základě diskuse a EK je akceptovala.

Žádosti do 3. října

Výzvy k podávání žádostí a potřebné formuláře fond zveřejní v úterý 3. září na svých webových stránkách. Žádosti bude možné podávat do 3. října, a to na vznik, výrobu, distribuci a propagaci nových českých filmů, na projekty z oblasti technického rozvoje a modernizace kinematografie, na publikační a vzdělávací činnost i na filmové festivaly.

Fond letos plánuje rozdělit 132 milionů korun. Třicet milionů už bylo použito na výrobu hraných filmů, které byly vloni podpořeny kvůli nedostatku financí symbolickou jednou korunou. Loni bylo k dispozici 102 milionů korun, nejméně od roku 2005 a zhruba polovina oproti roku 2011.

V kritickém stavu se fond nacházel celý minulý rok a polovinu letošního. Nový audiovizuální zákon totiž definuje zdroje financování jen od soukromých subjektů. Zmiňuje příspěvek ze státního rozpočtu, ale nedefinuje jeho výši.

 

Právě se děje

Další zprávy