Fond podpořil osm filmů. Na další nemá peníze

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 4. 2013 14:40
Fond kinematografie poslal osmi projektům 23,5 milionu korun
Foto: Profimedia.cz

Praha - Situace Státního fondu kinematografie je i nadále kritická. Po začátku platnosti nového zákona o audiovizi totiž stále čeká na notifikaci nového systému v Bruselu a nové filmové projekty nemůže dostatečně finančně podpořit. Koncem března členové rady fondu rozhodli alespoň o navýšení osmi projektů, jimž loni kvůli nedostatku peněz udělili symbolicky jednu korunu.

"Celkem mezi ně rozdělili 23,5 milionů korun," oznámila mluvčí rady Tereza Czesany Dvořáková.

Šest milionů korun získala společnost Tvorba film na snímek Domácí péče, 3,5 milionu Axman production na film Kukuřičný ostrov a po třech milionech Jan Svěrák na pohádku Tři bratři, společnost Vernes na snímek Binderiana, Evolution films na projekt nazvaný Díra u Hanušovic a Slobodanka Radun na film nazvaný My2. S jedním milionem mohou počítat Irena Pavlásková (Fotograf) a Petr Nikolaev (Cyril a Metoděj).

Zákon sice stanovil nové zdroje pro financování české kinematografie, ty však letos ani v následujících letech nedosáhnou bez státní dotace výše nezbytné k podpoře výroby filmů, konání festivalů, digitalizaci kin či zachování a zpřístupňování národního filmového dědictví.

Podle Dvořákové je letošní situace kritická, protože rozpočet počítá s disponibilními zdroji pro nové projekty (mimo program filmových pobídek pro zahraničí a české velkorozpočtové projekty) ve výši pouhých 150 milionů korun. Ty jsou navíc sníženy o částku, kterou rada rozdělila mezi takzvané jednokorunové projekty. "Odborná veřejnost nicméně předpokládá, že výše udržitelné podpory českého filmu by se měla pohybovat okolo 300 milionů korun," uvedla mluvčí.

Rada fondu zatím připravuje nový statut, v březnu spustila webové stránky a schválila koncepci rozdělující finanční prostředky na letošní rok. Paralelně tým pracuje na přípravě dlouhodobé koncepce stanovující priority podpory kinematografie v následujících šesti letech.

 

Právě se děje

Další zprávy