Festival v Torontu vyhrál chudý milionář Dannyho Boylea

kul
15. 9. 2008 14:00
Hlavní cenu má jeho film Slumdog Millionaire

Toronto - Festival v Torontu je sice bránou na severoamerický filmový trh a místem prvních oscarových spekulací, přitom má pověst "lidové" přehlídky a místo obvyklé soutěžní sekce se tu uděluje cena diváků. Letos ji získal britsko-americký film Dannyho Boylea Slumdog Millionaire.

Ironický příběh o tom, jak chudý chlapec z indického slumu přišel k penězům popisuje vítězství mladíka Jamalla Malika v tamní obdobě soutěže Chcete se stát milionářem. Nakonec ale skončí na policii a během výslechu se retrospektivně odvíjí příběh jeho života i jeho lásky, kvůli které se celé show zúčastnil.

Boyle se proslavil drogovým Trainspottingem, zfilmoval slavný román Pláž, natočil komedii Mělký hrob nebo sci-fi 28 dní poté.

Foto: newchatter.com
Čtěte také:
Paris v Torontu uvedla dokument o Paris
Toronto představí filmy o Iráku. Ale nemá se to říkat

Jeho novinka střídající žánrové polohy je podle ohlasů "ironickou verzí indické chudoby v přímém televizním přenosu". Zachycuje stejně tak lokální bídu a chaos Indie, jako globální oblibu televizní kultury.

"Je to velký příběh podceňovaného hrdiny," říká jednapadesátiletý režisér. I proto paradoxně nemohl v poctě Bombaji angažovat do hlavní role bollywoodského herce.

"Když se chcete v tamním systému někam dopracovat, musíte například cvičit šest hodin denně. Já jsem potřeboval obyčejného kluka - a herci z Bollywoodu nevypadají jako looseři."

Ve vedlejší roli "dickensovské pohádky" v barvitých kulisách se nicméně objeví tamní hvězda Anil Kapoor. Do amerických kin má film vstoupit v omezené distribuci 28. listopadu, ale možná to vítězství ještě změní.

Toronto: Keira Knightley ve filmu Vévodkyně
Toronto: Keira Knightley ve filmu Vévodkyně | Foto: TIFF

Další ceny na festivalu získal film Hunger o hladovkáři IRA Bobby Sandsovi nebo adaptace románu Hanebnost od J. M. Coetzeeho.

Podle řady médií byla nicméně letošní účast slabší než v předchozích letech. V minulosti se právě tady představila řada budoucích oscarových vítězů, Poslední skotský král, Pokání nebo Tahle země není pro starý.

Jedním z důvodů můžou být ozvuky po stávce scénáristů z počátku roku, která pozastavila či zbrzdila přípravy řady projektů. Mnoho potenciálních uchazečů o Oscary nebylo hotovo včas, další tu nebyly k vidění ze strategických důvodů - studia si je pro jistotu schovávají blíž k oscarovým nominacím.

Toronto: Spike Lee - Zázrak u svaté Anny
Toronto: Spike Lee - Zázrak u svaté Anny | Foto: TIFF

Týká se to třeba životopisného Milk, snímku Podivuhodný případ Benjamina Buttona, filmu Changeling s Angelinou Jolie či romantické Austrálie.

Totéž postihlo i předchozí Benátky, se kterým Toronto čím dál úspěšněji bojuje o hvězdy a filmy a přebírá od něj pozici startovní přehlídky před sezonou filmových cen.

Kanadská přehlídka je také místem pro setkání se zámořskými distributory a naznačuje i to, jak budou na filmy reagovat běžní diváci. Je pověstná tím, že "běžný lid" na projekce poměrně snadno shání lístky.

Benátky letos startovaly 27. srpna; Toronto o osm dní později. Ředitel benátského festivalu Marco Mueller oznámil, že příští rok jeho přehlídka vypukne 2. září.

To by řadu tvůrců nutilo rozhodnout se, který z obou festivalů si zvolí. Zatím většinou stíhali oba, stejně jako Bohdan Sláma, který Venkovského učitele nejdříve představil ve světové premiéře v Benátkách, pak s ním zamířil do zámoří. Žádná z cen na něj ale nezbyla.

 

Právě se děje

Další zprávy