Evropští diváci už vybírají film roku. Z Česka nebude

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 9. 2008 11:30
Předtím Sláma a Menzel; letos Česko v nabídce chybí
Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Praha - Dvanáct evropských filmů soutěží o cenu diváků. Vítěz dostane v prosinci v Kodani Cenu publika, ale český snímek to určitě nebude.

Evropská filmová akademie vyhlásila letos už jedenadvacátý další ročník Evropských filmových cen. Jejich součástí je v posledních letech i udílení ceny diváků, o které se rozhoduje na webu. Hlasování za rok 2008 odstartovalo v pondělí.

V nabídce dvanácti adeptů na diváckou cenu je řada filmů známých i z českých kin. O přízeň evropských diváků se uchází mimo jiné britské Pokání s Keirou Knightley, německý Náš vůdce, španělský Sirotčinec, velkofilm Mongol, v Karlových Varech před rokem uvedené Saturno Contro a poněkud překvapivě i Harry Potter a Fénixův řád.

Harry Potter a Fénixův řád
Harry Potter a Fénixův řád | Foto: Warner Bros.

České filmy ve výběru letos chybí. V roce 2006 bojovalo o přízeň lidu Slámovo Štěstí, loni Menzelův Anglický král. V minulých ročnících u diváků zvítězil Volver Pedra Almodóvara nebo Amélie z Montmartru od Jeana-Pierra Jeuneta.

Do soutěže o hlavní evropské ceny - o nichž rozhodují akademici, nikoliv publikum - Česká filmová a televizní akademie v červnu přímo nominovala dva české filmy. Evropu zkusí dobýt Zelenkovi Karamazovi a časosběrný dokument Občan Havel.

Další tři doporučila k nominaci: snímek Vladimíra Michálka O rodičích a dětech, Vejdělkův Václav a Venkovský učitel Bohdana Slámy.

Dvacet snímků navolí do nominací dvacítka zemí jako hlavní kandidáty, dalších dvacet vybere Evropská filmová akademie právě z doporučených titulů.

V akademii jsou i Češi, ale celkem má Akademie 1800 členů a vyšším počtem členů jsou zastoupeny větší státy, například Francie; i to částečně vysvětluje, proč tady české filmy příliš často nebodují.

O evropské Oscary zabojují Karamazovi a Občan Havel

Nominace vyhlásí akademie do půli září; ceny se pak budou udělovat 6. prosince. Loni jejich vyhlášení ovládl - stejně jako řadu dalších klání - silný rumunský snímek s francouzskou koprodukcí 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Evropská filmová cena se poprvé udílela v roce 1988 jako obdoba i protiváha Oscarů z iniciativy tehdejšího západoberlínského senátora (zemského ministra) Volkera Hassemera.

 

Právě se děje

Další zprávy