O evropské Oscary zabojují Karamazovi a Občan Havel

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 6. 2008 14:10
Karamazovi a Občan Havel mají bojovat o evropské ceny
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi.
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi. | Foto: Mateusz Skalski

Praha - Skóre Česka na evropských Oscarech se pokusí vylepšit Karamazovi a Občan Havel. Probojují se alespoň do finále Evropských filmových cen, jehož výsledky budou vyhlášeny 6. prosince v Kodani?

Česká filmové a televizní akademie doporučila k nominaci mezinárodní porotě za hrané filmy Zelenkovu adaptaci Dostojevského hry ztvárněnou herci Dejvického divadla. Velké šance lze přičítat nominovanému dokumentu, kterým je časosběrný film Pavla Kouteckého a Míry Janka.

Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Akademie navíc využila právo vyzdvihnout další snímky: tady odhlasovala, že evropští akademici uvidí a posoudí Slámova Venkovského učitele, Michálkovo procházkové O rodičích a dětech a Vejdělkova Václava.

Českým snímkům se tu ale v minulosti zatím moc nepoštěstilo - do užšího výběru se propracoval jen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka. O internetovou cenu diváků se v roce 2006 neúspěšně ucházelo Štěstí a loni pak Menzelův Anglický král.

Nominace budou v září

"Každý stát smí přímo nominovat jeden film," vysvětluje zástupkyně tajemníka ČFTA Otilie Semorádová. "Je ale možné doporučit další filmy, kterými by se evropští akademici také měli zabývat."

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Blog autorky na Aktuálně.cz

Akademie vedená ředitelem Petrem Vachlerem zvolila snímky v tajném hlasování. Filmy k přímé nominaci vybralo patnáctičlenné prezídium ČFTA, v němž zasedá Miroslav Ondříček, Ivo Mathé či Saša Gedeon.

Foto: kameraman Oleg Mutu

Evropská akademie má teď několik měsíců na rozhodování, nominované snímky oznámí na začátku září. Dvacet z nich navolí dvacítka zemí jako hlavní kandidáty a dalších dvacet vybere Evropská filmová akademie právě z doporučených titulů. I v akademii jsou zastoupeni Češi - například režiséři Jiří Menzel, Filip Renč, Jan Svěrák či přímo Petr Zelenka.

Členem Evropské filmové akademie je i Vachler. Celkem má EFA asi 1800 členů, přičemž větším počtem jsou zastoupeny větší země, například Francie - i to vysvětluje, proč tu české filmy příliš často nebodují.

Loni vyhlášení ovládl, stejně jako řadu dalších cen, silný rumunský snímek (s francouzskou koprodukcí) 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

 

Právě se děje

Další zprávy