Dva růžoví zajíci se zkoušejí uživit i v Česku

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 7. 2008 8:35
Do kin míří jeden z karlovarských hitů

Recenze - Hrdinové stejnojmenného kanadského filmu Hank a Mike jsou velikonoční zajíci propuštění v rámci reorganizace ze služeb Velikonoční korporace. Není divu, že pak celým filmem procházejí "růžoví, nasraní, nezaměstnaní" - abychom připomněli distribuční slogan snímku.

Zkoušejí se živit jako řezníci, odčerpávači fekálií i zaměstnanci základní školy, vždycky ale selžou. V jejich korporaci zatím vládne slizký krizový manažer Konrád Vydřiduch, který tu v rámci úspor zavádí nové pořádky.

Spolu s nimi filmem procházejí i jejich kolegové, z nichž na sebe pozornost poutá zejména tupý kulturista, který je věčně šikanuje. Naši hrdinové - outsiderský ňouma Mike a světácký bouřlivák Hank - se ale nedají, a tak v závěru tahle dojemná dvojice zcela očekávatelně nad všemi záporáky vítězí.

Hank & Mike
Hank & Mike | Foto: Aerofilms

Často se v souvislosti s Hankem a Mikem zmiňuje americká komedie Santa je úchyl, která podobně "nezávisle" odtabuizovává symboly "konkurenčních" Vánoc. Stejně jako Santa i zajíci bezostyšně hulí, sledují porno a nenávidí malé děti.

Bohužel ale o něco méně srší vtipem. Jsou sice přímočaří a "fakují", jako by se nechtěli Velikonoc dožít. Jenže východisko příběhu dvou chlapíků navlečených do směšných kostýmů nakonec film příliš nezužitkuje.

Jako by režisér Klinck a oba scénáristé a představitelé hlavních rolí v jedné osobě z radosti nad výchozím nápadem a invazí z televize do filmu - která se jim podařila po deseti letech - jaksi zapomněli, že kolem něj musí vystavět ještě další peripetie.

Zůstalo jen u pokusů - jako když do života hrdinů náhodně vstupuje soused Leon s žádostí o koupi vaflovače či s nabídkou sexuálních služeb, ale jeho příběh postrádá gradaci či smysl. Podobně je to s Mikeovou láskou z kanceláře a ujetou zaměstnankyní pracovního úřadu.

Hank & Mike
Hank & Mike | Foto: Aerofilms

Nejzábavnější je úvodní sekvence, která předchází vyhazovu, poté se film posouvá vpřed poněkud klopotněji - stejně jako hrdinové tápají, co dál se životem velikonočního zajíce, který je vyhozen z postu velikonočního zajíce.

Často film opustí komediální žánr a převáží v něm hořké tóny; ve shodě s písněmi skupiny Dee, které snímek zdařile provázejí, ale veselé a optimistické jsou jen na první poslech. Zatímco Santa je pevně ukotven v realitě, dva zajíci ve směšných růžových kostýmech žijí v podivuhodném (ne)pohádkovém světě.

Všechny svátky mají na starosti korporace, provádějí se tu sponzorované sebevraždy za reklamním účelem, pro zajíce navíc jejich oblečky nejsou pracovními kostýmy, ale způsobem života. Sundat je očividně nelze, protože se v nich i sprchují, skutečným zajícům se podobají i zálibou v biomrkvi.

Hank a Mike
Hank a Mike | Foto: Aerofilms

Film občas víc než co jiného připomíná studentskou recesi; zábavné, profesionálně natočené video z pubertálního večírku, který se vymkl kontrole. Večer při natáčení se všichni smáli, ráno při promítání je to chvílemi horší; ale co, tak se kolektivně zasmějeme tomu, že to včera bylo super a dneska bude zas.

Ovšem přesně na takové publikum cílí reklamní kampaň, která vypustí na trh vejce s logem filmu a Prahu oblepila růžovými vizuály se zaječíma ušima. Je vysmáté, mladé, rádo si podobně jako hrdinové filmu přihne a pak hodlá v parnu vyrazit na velikonoční komedii.

Distribuční společnost Aerofilms to nemohla nazvat přesněji: letní filmový úlet. Na vyprodaných projekcích v Karlových Varech fungoval výborně.

Hank a Mike (Hank and Mike), Kanada, USA 2008. Scénář Paolo Mancini, Thomas Michael, režie Matthiew Klinck, hrají Thomas Michael, Paolo Mancini, Chris Klein, Joe Mantegna a další. 86 minut, distribuce Aerofilms. Česká premiéra 31. července 2008.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy