Dokumentární film Pongo Calling získal Kouteckého cenu, vyhlásila ji AI

ČTK ČTK
6. 9. 2023 22:37
Dokumentární film Pongo Calling získal Kouteckého cenu, vyhlásila ji AI

Cenu Pavla Kouteckého pro celovečerní debut obdržel snímek Pongo Calling režiséra Tomáše Kratochvíla. Vypráví o romském řidiči nákladního auta, který s rodinou před lety emigroval z Česka do Velké Británie, aby utekl předsudkům. Když prezident Miloš Zeman prohlásí, že Romové nepracují, protagonista se začíná angažovat.

"Civilní, silný snímek dává hlas těm, které obvykle neslyšíme, a zároveň má vyznění antické tragédie," konstatovala za porotce Klára Vlasáková.

Vítěze tuto středu na slavnostním zahájení ústeckého festivalu Elbe Dock oznámila umělá inteligence. Ta večerem provázela, ve Veřejném sále Hraničář promluvila prostřednictvím nahrávky. Text v češtině i angličtině viděli diváci na plátně, v krátkých vstupech počítač přerušili pouze členka poroty a autor vítězného snímku. Šestý ročník festivalu, jenž se koná v Ústí nad Labem a Drážďanech, je věnován právě tématu umělé inteligence.

V krátkometrážní sekci porota ocenila audiovizuální projekt režisérky Sarah Lomenové nazvaný Serpentis. Zvláštní uznání si vysloužila experimentální audiovizuální esej Krajina popela režisérky Elišky Plechatové.

 

Právě se děje

Další zprávy