Dohrál homosexuál Albin z Klece bláznů

gra
30. 7. 2007 12:05
Herci Michelu Serraultovi bylo devětasedmdesát
Foto: Aktuálně.cz

Paříž  - Odešel další člen staré francouzské herecké gardy. V neděli večer zemřel po dlouhé nemoci Michel Serrault.

Stejně jako jiným známým hercům mu vzdali čest politici včetně prezidenta. Podle nové hlavy státu jeho slov odešel jeden z velkých talentů, který poznamenal všechen francouzský lid. "Byl monumentálním umělcem jak na divadelních prknech, ve filmech a v televizní produkci," uvedl v oficiálním prohlášení. "Populární umělec, za nímž stojí úctyhodná filmografie, dokázal zaujmout každého Francouze svým nezměrným nadáním - jak komickým, tak dramatickým."

Michel Serrault natočil přes 130 filmů. Spolupracoval se slavnými režiséry jako Claude Chabrol, Jean-Pierre Mocky, Georges Lautner, Michel Audiard, Bertrand Blier, Claude Zidi či Mathieu Kassovitz.

Narodil se v roce 1928. Profesionální kariéru zahájil jako osmnáctiletý, kdy podepsal smlouvu na turné po Německu.  Stejně jako jiní z jeho generace začínal na divadle.

Od roku 1953 se spojil s hercem, dramatikem a režisérem Jeanem Poiretem, se kterým po mnoho let inscenoval vlastní komické scénky a skeče na pódiích pařížských kabaretů. Vrcholem jejich spolupráce byla divadelní komedie Klec bláznů, kterou hrál v letech 1973 až 1978 v Paříži.

Úloha stárnoucího homosexuála Albina, který vystupuje jako transvestita na pódiu v nočním podniku svého dlouholetého milence, mu vynesla slávu a mezinárodní popularitu i na filmovém poli. Za adaptaci Poiretovy úspěšné komedie dostal v roce 1979 Césara. Dvě další pokračování už tak zdařilá nebyla, úspěch naopak slavil americký remake.

Foto: ČTK

Ve filmech se objevoval už od 50. let, i tady byl jeho doménou komediální žánr. Zpočátku to byly jen vedlejší party úředníků a komisařů, až v sedmdesátých kletech prorazil díky filmům Krysy z temnot nebo Velký bazar.

Přestože byl typickou figurou francouzských veseloher, prosadil se i v dalších žánrech, a dokonce tu sbíral Césary, francouzskou obdobu Oscarů. Sošku získal v roce 1982 za kriminální psychothriller podle románu Johna Wainwrighta. Ve filmu Svědek ztvárnil notáře Jérôma Martinauda, kterého během silvestrovské noci usvědčí policisté z vražd a znásilnění osmiletých děvčátek. 

Skvělý výkon, jímž se bezúspěšně ucházel o dalšího Césara, podal v roce 1990 dramatu z okupované Paříže Doktor Petiot. Césarem byl ale oceněn až o pět let později za titulní roli penzionovaného soudce Pierra Arnauda v komorním snímku Nelly a pan Arnaud.

V posledních letech se objevil  ve válečném dramatu Šťastné a veselé, filmech Motýl nebo Belphegor: Fantom Louvru.

Foto: ČTK

Na jaře byl hospitalizován v pařížském Neuilly, odkud byl koncem června převezen do své letní rezidence v Honfleur v Normandii, kde zemřel. Jeho nemoc zdroje neupřesnily.

Loni zemřel slavný herec Philippe Noiret a začátkem tohoto roku to byli  Jean-Pierre Cassel a Jean-Claude Brialy.

 

Právě se děje

Další zprávy