Čína expanduje. S Krtečkem v zádech

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 5. 2006 16:00
Praha - Putovní festival čínského filmu nabízí to nejlepší ze současné produkce nejlidnatější země.

Zahajovací pompa ovšem oživila spíš vzpomínky na léta socialismu. Premiérové publikum vyslechlo ve čtvrtek prkenné zdravice čínských funkcionářů plné frází o česko-čínském přátelství a filmu jako mostu porozumění mezi národy.

Následovalo hudební vystoupení s čínskými písněmi, blesky fotoaparátů v rukou ženského doprovodu čínské delegace a rozdávání květin. Na tiskové konferenci měli zástupci Číny nad zástupci tisku značnou převahu.

Life Show
Life Show | Foto: Artfilm

Promítaný zahajovací film Cesta domů naštěstí dojem napravil. Vítěz Velké ceny z Berlinale z roku 1999 v příštím roce vstoupí i do zdejší distribuce, v rámci Projektu 100. Vypráví příběh syna, který přijíždí na venkov pohřbít spolu s matkou otce - a zároveň příběh o komplikovaném seznamování a namlouvání jeho rodičů.

Čínská kinematografie - součást stále populárnější asijské vlny - vyniká působivými exteriérovými scénami, dramatickou hudbou a patosem (i sentimentalitou). To vše bylo vlastní Cestě domů, ale spolu s tím také příběh o sbližování mladé dvojice hrdinových rodičů, kterou nešlo nemilovat, zvláště když její ženskou část ztvárnila skvělá čínská herečka Zhang Ziyi.

Infobox
Autor fotografie: Artfilm

Infobox

Festival čínského filmu v Praze potrvá do 31. května. Program a rezervace vstupenek jsou k dispozici na stránkách kin Aero a Světozor. Po metropoli navštíví festival Brno, České Budějovice a Olomouc, kde se koná do 4. června.

V Číně se ročně točí kolem 120 celovečerních snímků. Podle členů čínské delegace je v Číně nejznámějším českým filmem Dobrý voják Švejk a nejznámější českou filmovou postavou Krteček. Číňané tedy mají co dohánět, prý už na příští rok se ale v Pekingu chystá obdobná přehlídka českých filmů.

Ani do české distribuce se ale čínských filmů mnoho nedostává, naposledy to byl dánsko-čínský film Číňan, který do kin vstoupil v únoru a loni získal cenu FIPRESCI na festivalu v Karlových Varech. Snaha Asociace českých filmových klubů, která přehlídku ve spolupráci s čínskou stranou pořádá, je tedy chvályhodná, i když obalená omáčkou čínských frází.

Spolu s tebou
Spolu s tebou | Foto: Artfilm

V rámci festivalu se promítá celkem osm filmů. Krom šesti hraných jeden dokumentární (Potala) a jeden animovaný (Lotosová lucerna). Zúčastněné filmy představují prý to nejlepší ze současné čínské kinematografie, posbíraly řadu cen na mezinárodních festivalech.

Režisér Zhang Yimou, autor Cesty domů, má na festivalu celý profil, jehož součástí je také film Nikdo nesmí chybět, oceněný pro změnu Velkou cenou na festivalu v Benátkách. Je o učitelce v zapadlé vesnici na čínském venkově.

Pikantnější je povolání hrdinky filmu Life Show, je majitelkou nevěstince. Obrazem současné Číny je i snímek Spolu s tebou: vypráví příběh třináctiletého nadaného houslisty.

 

Právě se děje

Další zprávy