Jak se čínsky řekne Miluji tě?

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 2. 2006 0:00
Recenze - Dánsko-čínský film Číňan je hořce dojemná lovestory, jejíž příběh by se klidně mohl stát i u nás.

Asijský bufet stojí takřka na každém rohu a problémy s přísnými imigračními zákony se i v Česku řeší formálními sňatky za úplatu.

Ostatně na tomhle základě stála už zápletka Svěrákova Kolji. S ním má Číňan společnou i melodramatičnost a tragičnost ústředních hrdinů; odlišuje ho vyváženější balancování na hraně citového vydírání.

Smrt vše rozdělí

Hrdinou Číňana je instalatér Keld, nesmělý muž středního věku. Manželka ho opustila a on se po jejím odchodu spřátelí s rodinou Fenga, majitele nedalekého čínského bistra. A tady padne návrh na uzavření sňatku, jenž by zlegitimizoval dánský pobyt Fengovy sestry, krásné mladé Číňanky.

Číňan
Číňan | Foto: CinemArt

Původně formální sňatek se (samozřejmě) pomalu mění, mezi oběma vzniká emocionální pouto - navzdory odlišnému kulturnímu a společenskému zázemí. Ale smrt tenhle rozvíjející se vztah přerve...

Herecké klady a zápory

Vzájemné poznávání a sbližování manželů komplikuje i jazyková bariéra. Současně však umožňuje vynikající ústřední herecké dvojici, aby i beze slov dokázala předvést, co si jejich hrdinové myslí a co cítí.

Méně prokreslené a trochu karikaturní jsou postavy Keldovy původní manželky a syna, kteří vstupují do děje možná až příliš mechanicky - vždy v okamžiku Keldova štěstí, aby mu ho co nejvíc zkazili.

Foto: CinemArt

Melodrama bez vydírání

Melodrama má často sklony k tlačení na emotivní pilu, ale Číňanovi se celkem daří držet v mezích důstojnosti. Navzdory tomu, jak jsou jeho hrdinové tragičtí, jejich životy bezvýchodné a ono štěstí tu prožívají jen v několika krátkých okamžicích: třeba při společném stolování, kdy  Keld marně zápasí s čínskými hůlkami.

Kromě civilních hereckých výkonů podporuje neokázalé vyznění filmu i jemný, spíše náznakový humor, jako při hádce mezi novomanželi, kdy oba jaksi tuší, o co se hádají, ale přitom si vůbec nerozumějí. Výborná je i svatební oslava a také scény odehrávající se v čínské komunitě - s jejími pro Kelda těžko pochopitelnými zvyky a rituály.

Foto: CinemArt

Střet, či spíše odlišnost kultur jsou tu sice naznačovány spíše v druhém plánu - přesto je Číňan nejen o vztahu jedné nesourodé dvojice, ale také o vztahu Evropy ke "zbytku světa". Asijská mentalita a životní styl je tu přitom vylíčena mnohem autentičtěji a realističtěji než kupříkladu v další premiéře týdne - spíše "asijském" filmu Gejša.

Ti citlivější si při Číňanovi asi trochu popláčou; o to vděčněji pak přijmou závěrečnou scénu vsypání popela do čínské řeky, která přináší katarzi aspoň mírnící předchozí beznaděj.

Číňan (Kinamand), Dánsko, Čína 2005. Režie Henrik Ruben Genz, scénář Kim Fupz Aakeson, kamera Sebastian Blenkov, hrají Bjarne Henriksen, Vivian Wu, Lin Ku Wu, Charlotte Fich, Nicolas Winding Refn a další. 88 minut, distribuce CinemArt.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy