Chasid Woody Allen dostane odškodnění 5 milionů dolarů

Pavel Turek, tur
18. 5. 2009 17:50
Spor s American Apparel skončil nakonec dohodou
Foto: Aktuálně.cz

New York - Smírnou dohodou a poloviční částkou, kterou pořadoval Woody Allen po textilce American Apparel, skončila v pondělí pře, která se měla začít projednávat u manhattanského soudu.

Režisér přistoupil na pětimilionové urovnání s trendy výrobcem oděvů za to, že na billboardech použili fotografii z filmu Annie Hallová bez jeho předchozího souhlasu. Herec a režisér je na ní zobrazen jako chasid.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Woody Allen se u soudu o své soukromí bát nemusí
Woody Allen se soudí o image, kterou už dávno ztratil

Obě strany seznámily tisk s dohodou v den, kdy se měl začít soudní proces. Pět milionů zaplatí režisérovi společnost, u níž je American Apparel pojištěn. Woody Allen v prohlášení uvedl, že doufá, že tento výsledek odradí American Apparel i kohokoli dalšího od podobného jednání.

Prezident American Apparelu Dov Charney nicméně řekl reportérům, že nebylo jeho rozhodnutí dohodnout se a vyrovnat se bez soudu. Obhajobu kontrolovala právě pojišťovací společnost, dodal.

Foto: Aktuálně.cz

„Nelituji toho, že jsem se vyjádřil svoje pocity," dodal úspěšný podnikatel Charney, který minulý týden změnil obhajobu firmy a prohlásil, že Annie Hallovou na billboardech loni necitoval coby reklamu na svou firmu, ale jako komentář ke svému mediálnímu obrazu.

Tisk v té době hojně propíral jeho běžící žaloby ze sexuálního obtěžování a Dov Charney sám se prý cítil jako Alvy Singer, hlavní hrdina v Allenově filmu. Nicméně přesně tuhle taktiku ohlížející se na svobodu slova soudce zamítl.

"Nejenže se Charney cítil duchovně spřízněný se situací, již ta postava prožívá. Ale také se identifikoval s veřejným skandálem, který sužoval Allenův soukromý život," tvrdila minulý týden obhajoba poté, co upustila od rozhodnutí proprat před tribunálem Allenovu aféru z roku 1992, kdy režisérova partnerka a herečka Mia Farrow  zjistila, že má poměr s jejich nejstarší adoptovanou dcerou Soon-Yi Previn.

Záměrem firmy tehdy ještě bylo ukázat, že tvůrcova image rozhodně nemá hodnotu 10 milionů dolarů, o něž je žaloval. Na polovinu to ale stačilo.

Woody Allen se Scarlett Johanssonovou
Woody Allen se Scarlett Johanssonovou | Foto: Aktuálně.cz

American Apparel je v současnosti nejúspěšnější americkou oděvní firmou, která si reputaci vybudovala na silně etických základech. Na rozdíl od drtivé většiny ostatních výrobců oděvů se rozhodla nepřesunout výrobu do asijských robotáren, kde tamní šičky pracují za nižší než minimální mzdu.

Celá továrna počínaje švadlenami a konče vedením sídlí v Los Angeles a její zakladatel, podnikatel židovského původu Dov Charney, poskytuje svým zaměstnancům v branži nadprůměrný plat, možnost doškolovacích kurzů plus zdravotní pojištění - což dělá z AA v kontextu Spojených států výjimečně velkorysého zaměstnavatele.

 

Právě se děje

Další zprávy