Český lev už natahuje k řevu

kul
18. 1. 2006 16:00
Praha - Nebojte se mě, vzkazuje nový moderátor slavnostního vyhlášení filmových cen Jiří Macháček nominovaným.

Český lev letos proběhne už po třinácté, organizátor cen Petr Vachler ale tvrdí, že se třináctky nebojí. Přímý přenos slavnostního večera nabídne ČT1 25. února od 20 hodin. Večer bude nově moderovat Jiří Macháček dle svých slov "s úctou ke lvu, k filmům i k nominovaným". Nominovaní se ho prý nemusí bát tolik jako jeho nevyzpytatelných předchůdců.

Štěstí
Štěstí | Foto: Aktuálně.cz

Soutěžit letos bude rekordní počet 22 filmů uvedených loni do kin. Značnou část tvoří debuty (Anděl Páně, Doblba!, Restart, Sklapni a zastřel mě, Žralok v hlavě). Za favorita lze považovat především film Štěstí Bohdana Slámy, šanci na vítězství mají i Šílení Jana Švankmajera a Sluneční stát Martina Šulíka.

Přehled loňské české filmové produkce najdete ZDE.

Mezi loňskými filmy je i Vachlerův debut Doblba!, ale autor prý žádné nominace neočekává. Současně naznačil svého favorita, když řekl, že by přál vítězství filmům oceněným už na mezinárodním poli. A tam je z loňské české filmové tvorby nejúspěšnější Slámovo Štěstí.

Speciální kategorii pro dokumenty chystá Český lev až od příštího ročníku, Plyšový lev bude vyhlášen letos opět stranou obou večerů. Do budoucna se uvažuje o úplném zrušení této kategorie; podle Vachlera je spíš smutná, a ne zábavná a vtipná, jak původně chtěl.

Šílení
Šílení | Foto: Aktuálně.cz

Nominace budou oznámeny 1. února, kdy proběhne nominační večer Českého lva (ČT 2 ho uvede v přímém přenosu od 20 hodin). Tímto večerem bude provázet Tomáš Matonoha, který už na tiskové konferenci lákal potenciální diváky na vtip o koze žeroucí celuloid, který prý pronese.

Zatím byly oznámeny nominace na dvě kategorie. Na Cenu filmové kritiky je zaslouženě nominováno trio Štěstí, Šílení a Sluneční stát. Na Cenu Sazky pro nerealizované scénáře je nominováno šest scénářů z celkem 31 přihlášených: Billy Radcliffe Petra Zelenky, Zemský ráj to na pohled Terezy Boučkové, Eldorádo Zdeňka Tyce a Markéty Bláhové, Spolu spisovatelky Daniely Fischerové, Blues pro Stalina Vladimíra Poštulky a Děti noci Ireny Hejdové.

Od 16. února do 1. března nabídne síť kin Palace Cinemas Dny Českého lva, na kterých představí výběr z letos nominovaných filmů. Diváci si tak mohou znovu připomenout české snímky uvedené loni do kin a tipovat vítěze.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy