Česko v Rotterdamu zastoupí i Otakar Vávra jako herec

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 1. 2008 9:30
Na festival do Rotterdamu míří čtyři české filmy
Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Praha - Festivalová sezona roku 2008 se rozjíždí - a s ní se objevují i první čeští zástupci na světových festivalech. Po středečním oznámení, že na Berlinale byl vybrán český dokument Občan Havel, teď přichází zpráva o účasti českých filmů na lednovém festivalu v Rotterdamu.

V nesoutěžní sekci Sturm und Drang budou v Rotterdamu uvedeny Pusinky Karin Babinské. Temná dívčí roadmovie s Petrou Nesvačilovou, Sandrou Novákovou a Marií Doležalovou už má za sebou soutěžní účast na festivalu v Montrealu, loni byla na plzeňském Finále vyhlášena nejlepším filmem roku.

"Do soutěže jsme už nemohli, film byl v soutěži v Tessalonikách na podzim," říká producent Pusinek Viktor Schwarcz. V kinech vidělo snímek okolo 70 tisíc diváků a dál cestuje po festivalech; podle Schwarcze projevily zájem přehlídky v Austrálii, na Taiwanu, Japonsku, Izraeli, Hongkongu i v Seattlu.

V Rotterdamu, který pravidelně upozorňuje na nová jména evropského filmu a kde v minulosti bodoval s filmy Divoké včely a Štěstí Bohdan Sláma, budou k vidění i další snímky s českou účastí a se zemí původu Česká republika.

Rotterdam: L jako láska
Rotterdam: L jako láska | Foto: IFF Rotterdam

Ve stejné sekci jako Pusinky bude uveden snímek L jako láska, který natočila absolventka FAMU Janja Glogovac. Autobiografický film vznikl v koprodukci Česka, Slovinska, Rakouska a Srbska: vypráví o slovinské studentce FAMU, která hledá štěstí, lásku i peníze na svůj první film.

Ve filmu se objeví makedonská herečka Labina Mitevská známá z Ondříčkových Samotářů či Otakar Vávra v roli sebe sama, tedy profesora FAMU.

Sekce Sturm und Drang si klade za cíl objevovat mladé talentované režiséry s originálním stylem. Českým filmům v ní konkurují například snímky Darjeeling, s. r. o. Wese Andersona či oceňovaná komedie Juno Jasona Reitmana.

Na festivalu Českou republiku zastupují i dva krátké snímky. Desetiminutový Failed States je dílem střihače Henryho Hillse a čtyřminutový Passing Through Frances Sander natočil v Česku žijící ruský výtvarník Dimitri Berzon.

Festival v Rotterdamu začíná 23. ledna, potrvá do třetího února.

 

Právě se děje

Další zprávy