České filmy míří na prestižní festivaly

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 10. 2012 13:33
Poupata, Ve stínu nebo Čtyři slunce uvidí diváci na zahraničních festivalech
Drama Poupata se představí na několika zahraničních festivalech
Drama Poupata se představí na několika zahraničních festivalech | Foto: Bontonfilm

Praha - České filmy budou na podzim uvedeny na desítce zahraničních filmových festivalů. Například snímek Poupata Zdeňka Jiráského, který je držitelem ocenění Český lev, uvidí diváci v Evropě,  Americe i v Asii. Mezinárodní pouť zahajuje rovněž český oscarový vyslanec, detektivka Davida Ondříčka Ve stínu.

Podzimní cestu mezinárodními festivaly odstartoval v září film Jana Hřebejka Svatá čtveřice, který byl uveden v oficiálním programu v Torontu. Jihokorejský festival v Pusanu v těchto dnech uvádí přes 300 filmů z více než 70 zemí. V soutěži určené debutům a druhým filmům z neasijských zemí zastupují českou kinematografii Poupata. Snímek bude uveden také na významném festivalu v Chicagu. Mezi 150 snímky se tam v sekci World Cinema představí také česko-polský film Yuma režiséra Piotra Mularuka.

Ondříčkovu detektivku Ve stínu uvidí festivalové publikum v belgickém městě Gent. Tamní přehlídka vznikla v roce 1974, dnes je jednou z nejvýznamnějších v Evropě. Trvá od 9. do 20. října. Každoročně uvádí více než 100 celovečerních a 30 krátkých filmů pro zhruba 130 tisíc diváků.

Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy
Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy | Foto: falcon

Bohaté české zastoupení bude mít festival ve Varšavě (12 - 21. října). V mezinárodní soutěži se objeví slovensko-český film Konfident Juraje Nvoty s Jiřím Mádlem v hlavní roli a v soutěži prvních a druhých filmů Poupata. Z dokumentů bude mezi 18 tituly bojovat Největší přání Olgy Špátové. V sekci Objevů se bude prezentovat Příliš mladá noc Olma Omerzua, zvláštního uvedení se dočká snímek DonT Stop Richarda Řeřichy a na závěr bude promítnuta Hřebejkova Svatá čtveřice.

Početnou účast české kinematografie bude mít koncem měsíce i přehlídka v australském Sydney. V sekci World Dramatic Competition budou uvedena Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy, dále se tu představí pět českých krátkých studentských titulů. Do mezinárodní soutěže kyjevského festivalu, který je největší filmovou přehlídkou na Ukrajině, byla vybrána Poupata. Diváci uvidí také retrospektivu tvorby Miloše Formana, do níž byly zařazeny filmy Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, Přelet na kukaččím hnízdem a dokument, který o Formanovi natočil Miloš Šmídmajer.

Do francouzského města Arras se v listopadu vydá snímek DonT Stop a do Turína v Itálii Příliš mladá noc. Polski film Marka Najbrta čeká uvedení v Lucemburku a v listopadu v Denveru. Slovensko-český film Až do města Aš Ivety Grófové bude uveden v Londýně. Festival se koná od 10. do 21. října.

 

Právě se děje

Další zprávy