Avatar potopil Titanic a je nejvýdělečnějším filmem

Kamil Fila Kamil Fila
26. 1. 2010 13:20
3D sci-fi má na kontě nominálně nejvyšší tržby
Foto: Kultura

Los Angeles - Ať už budeme číst výsledky žebříčků návštěvnosti a hlavně tržeb z kin jakkoli, je jisté, že akční sci-fi Avatar režiséra Jamese Camerona znamená průlom pro rozšíření 3D filmů v celosvětovém měřítku.

Zatímco v 50. letech šlo o atrakci pro pár vybraných kin a později zábavních parků, nyní se díky Avatarovi podle všeho stanou standardem. A post nominálně nejvýdělenějšího filmu všech dob, kterou právě obsadil, to jen potvrzuje.

Malá domácí ztráta

Hit přelomu roku 2009 a 2010 na konci víkendu nejprve nominálně překonal zámořské (tedy mimoamerické) tržby dosavadního krále žebříčku - Titanicu z roku 1997, který "shodou náhod" rovněž režíroval James Cameron.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Umělecké ceny pro Avatara? Návrat do 30., 50. a 70. let
Zlatý glóbus za nejlepší drama i režii získal Avatar

Titanic měl ze zámoří na kontě 1,242 miliardy, Avatar 1,283 miliardy. Doma naopak akční sci-fi ztrácela na katastrofický velkofilm ještě 48 milionů; ale ty bez problémů nasbírá nejdéle do dvou týdnů. 

Za uplynulý víkend - šestý od premiéry, kdy je v čele první desítky - stihla v Severní Americe vybrat 36 milionů a zájem klesá velmi pomalu. To je unikátní: obvykle za tuto dobu opouští žebříček mnoho hitů a rozhodně se nedrží na prvním místě.

Foto: Reuters

Při celosvětovém nasazení filmu ale malou domácí ztrátu rychle dotáhly zahraniční trhy. A už v pondělí si někdo koupil lístek, který by si mohl James Cameron nechat zarámovat - protože v té chvíli se Avatar stal nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Ze začátku se sice o překonání této hrabnice spíš spekulovalo, a tržby z úvodního víkendu dokonce napovídaly, že by mohlo jít o předražený propadák. Reklamní kampaň Avatara, přestože do ní bylo investováno hodně prostředků, byla navíc relativně krátká a obtížně komunikovala, v čem spočívá 3D zázrak. 

Navíc film nevychází z žádné slavné knižní, komiksové nebo televizní předlohy ani nebyl atrakcí v zábavních parcích. Záhy se ale pověst filmu rozšířila mezi diváky a za pohých 17 dní Avatar jako pátý film historie překonal miliardu dolarů - to byla suma, kterou při započtení všech nákladů a polovině výdělků pro kinaře potřeboval k zaplacení.

K překonání absolutního rekordu mu pak stačilo 38 dní v kinech, zatímco Titanik svých oficiálních 1 843 201 268 dolarů sbíral skoro půl roku.

Nová meta, suma dvou miliard, by pro Cameronův film neměla být problémem. Těžko ale odhadovat, kdy se publikum nasytí. Na druhé straně je možné, že s odstupem lidé budou chtít vidět Avatara znovu, aby se "zase vrátili" na planetu Pandora - což byla častá reakce diváků po shlédnutí filmu.

Inflace a vyšší cena lístků

Foto: Bontonfilm

Samozřejmě, všechny propočty nejsou dokonalé a navíc nekalkulují s řadou faktorů. Prvním je inflace, která posouvá Titanic na zcela nedostižnou metu. Po přepočítání Titanic nemá v USA kulatých 600 milionů, kam ho před lety nechalo studio šplhat dlouhé týdny, zatímco jiný film by už byl stažen - ale celých 943 milionů.

Tím film "pro ženy i muže" pohodlně sedí na sedmém místě tzv. inflačně adjustovaného žebříčku. Pod dalšími, zřejmě už neporazitelnými snímky, jimiž jsou epické melodrama Jih proti Severu (1939), Lucasova sci-fi Hvězdné války (1977), barvotiskový muzikál Za zvuků hudby (1965), Spielbergova sci-fi E. T. mimozemšťan (1982) a biblické Desatero přikázání (1956).

Druhým faktorem, který Avatarovi umožňuje lámat nominální rekordy, je celkově vyšší cena lístků oproti ostatním filmům - za 3D projekci, nebo dokonce formát IMAX je nutné si připlatit a lístky jsou asi o třetinu dražší než v normálních kinech. Americké statistiky přitom nepracují přímo s počtem diváků, jak bývá obvyklé u žebříčků v menších zemích, například i v Česku.

Z hlediska historie tedy Avatar není největší komerční fenomén, byť je ho poslední dobou v médiích plno. Filmy, jež jsou staršího data, totiž těžily i z toho, že nebyla tolik rozšířená televize; respektive nebyla televize barevná, s velkou obrazovkou a vysokým rozlišením, neexistovaly digitální disky, případně internet jako hlavní zdroj zábavy a také nástroj na pirátské stahování filmů.

Chodit na filmy v 30., 50., nebo 70. letech znamenalo z hlediska kulturních zvyklostí něco jiného než dnes. Zatímco dříve byla návštěva kina něčím zcela všedním, tak v době, kdy je filmů mnohem víc, má paradoxně povahu slavnostnější, nebo aspoň "víkendové" události.

Kmotr a Forrest nebudou problém 

Avatar je nyní při přepočítání inflace až na 26. místě nejúspěšnějších filmů na americkém trhu; pro světový trh podobný žebříček neexistuje, protože metodika výpočtu by byla příliš složitá.

Tento víkend každopádně překonal doma zázračného batmanovského Temného rytíře, jehož loňské fenomenální tržby předznamenaly, že v době finanční krize bude návštěva kin opět vzrůstat, aby si lidé odpočinuli od běžných starostí.

Foto: Bontonfilm

Nebude ani problém porazit Pomádu (1978), Lvího krále (1994), Marry Poppins (1964), Forresta Gumpa (1994) nebo Kmotra (1972), jež jsou od něj vzdálené jen o kousek; zřejmě pokoří i disneyovský muzikál Fantasia (1940), od nějž ho momentálně dělí přepočítaných 50 milionů.

Pravděpodobně ale nikdy nedosáhne na žádný díl Hvězdných válek (1977-1999) ani Jurský park (1993), Dobyvatele ztracené archy (1981), Ben Hura (1959), Doktora Živaga (1965), Čelisti (1975), Vymítače ďábla (1973) či Sněhurku a sedm trpaslíků (1937). U těchto filmů jsou jejich tržby také ale často výsledkem několika opětovných nasazení do kin, vždy s odstupem 10-20 let.

V nominálním překonání titanikovského rekordu nahrálo Avatarovi poměrně málo výpravných konkurentů, jejichž doba je většinou v létě. Od Vánoc do ledna v kinech není žádný opravdu "velký film", který by narušil jeho návštěvnickou i mediální hegemonii - k níž přispívá i aktuální "spor" o to, zda by měl dostat Oscary.

Foto: Reuters

Nejvýpravnějším konkurentem mu byl zatím Sherlock Holmes, který má momentálně na domácích tržbách 191 milionů dolarů. Nenápadným hitem je pokračování dětského snímku Alvin a Chipmunkové, který díky velkým rodinným návštěvám nasbíral od prosince 204 milionů.

Nastoupí 3D Alenka

Nejbližšími očekávanými - nikoli však zaručenými - trháky budou až 12. února výpravný historický horor Vlkodlak a rodinná fantasy Percy Jackson: Zloděj blesku, jež si troufá být novým Harry Potterem. Kinaři zároveň s velkým napětím čekají na začátek března, kdy přijde další 3D hit, Alenka v říši divů od Tima Burtona.

Už před překonáním Titanicu (ať už tuto událost chápeme jako klíčovou, či nikoli) James Cameron oznámil, že by rád natočil pokračování Avatara a udělal z něj rovnou trilogii. Výroba ekosystému planety Pandora byla natolik náročná, že by podle autorových slov byla škoda, aby se v něm odehrával jenom jeden filmový příběh.

Foto: Disney

Kdy ovšem bude Avatar 2 a 3 "natáčen" (s ohledem na používané technologie ani tento pojem nemá stejný význam jako dřív), však zatím není jasné. Cameron má v zásobě minimálně ještě několik žhavých projektů - jedním z nich je remake klasického sci-fi filmu Fantastická cesta a druhým remake japonského anime Battle Angel; oba pochopitelně dělané pro formát 3D projekcí.

Uvažuje se i o Terminátorovi 5 či adaptaci comicsu Heavy metal. Zatímco v případě Battle Angel ale už byly rozjety přípravné práce, další projekty jsou ještě ve hvězdách.

 

Právě se děje

Další zprávy