Zlatý glóbus za nejlepší drama i režii získal Avatar

Pavel Kroulík, krk
18. 1. 2010 9:45
Překvapení sezony: dosavadní favorité zcela pohořeli
Foto: Reuters

Los Angeles - Amerika by se už neměla šťourat v ekonomické krizi ani ve válce v Iráku, ale hledět do převratné budoucnosti - i tak se dají číst velmi překvapivé výsledky 67. Zlatých glóbů, které se v noci na pondělí udělovaly v Los Angeles.

Všechny držitele Zlatých glóbů najdete zde

Asociace zahraničních filmových novinářů a kritiků akreditovaných v Hollywoodu totiž zcela opominula dosavadní favority sezony a udělila cenu za nejlepší drama výpravné sci-fi Avatar. Její tvůrce James Cameron obdržel i cenu za nejlepší režii.

Míří Avatar za Titanicem?

Snímek se promítá měsíc a právě překročil hranici tržeb 1,6 miliardy dolarů. Se Zlatým glóbem ještě hravěji překoná Cameron sám sebe - zatím vede jeho Titanic, jenž má celosvětově na kontě 1,84 miliardy (byť jde samozřejmě o nominální částku bez započítání inflace).

Foto: Reuters

Právě za nejvýdělečnější film všech dob převzal Cameron před dvanácti lety na Glóbech stejné ceny - za režii a nejlepší drama. Poté Titanic zcela ovládl i Oscary, odkud si odnesl 11 sošek. Doposud se ale mělo za to, že Avatar tento úspěch nezopakuje a posbírá "jen" ceny v technických kategoriích.

Dosavadní nominace na trofeje za nejlepší film a režii, které tato 3D sci-fi dostala od žurnalistických sdružení a profesních cechů, se braly jako výraz respektu pro režiséra a jeho vizi. Nicméně předpokládalo se, že na zisk cen je Avatar přece jen příliš málo osobní a příliš spektakulární.

Za pár týdnů se ukáže, zda Glóby potvrdí, že jsou sice veřejnou generálkou na Oscary, ale příliš často se netrefí ve své předpovědi - nebo jestli se nakonec nechají ovlivnit převratným technologickým zážitkem a "magií filmu" i akademici.

Přinejmenším nominace na Oscary, jež budou známy 2. února, Camerona určitě neminou. Ostatně rozšíření počtu nominací na sošku za film roku z pěti na deset bylo motivováno právě tím, aby se dostalo na dobré žánrové snímky.

Foto: Reuters

Režisér ovšem při přebírání cen nemluvil o cenách ani rekordech, ale připomněl ekologické poselství svého snímku.

"Avatar po nás chce, abychom viděli, že je vše propojené, všichni lidé navzájem i my se Zemí. A pokud musíte cestovat čtyři a půl světelného roku na vymyšlenou planetu, abyste tento zázrak, který tu máme přímo před sebou, ocenili, tak to je prostě zázrak kinematografie; to je to kouzlo," řekl.

Podobně hodnotila Avatara většina recenzentů: sci-fi u nich měla úspěch jako film, který staví na zcela novém typu zážitku. Některé ohlasy nicméně už pohoršlivě komentují výhru Avatara jako vítězství zábavy nad uměním. Zahraniční novináři prý podlehli spíš "magii úspěchu" a chtějí se víc přimknout k Oscarům, aby si udrželi výsadní postavení svých výročních cen.

Cenu měla dostat ex-manželka

Největší favorit 67. Zlatých glóbů, tragikomedie Lítám v tom Jasona Reitmana s Georgem Clooneym v hlavní roli manažera, totiž proměnil jen jednu ze šesti nominací. Snímek, který může být prototypem chytrého filmu, jenž má sbírat ceny, obdržel pouze trofej za scénář.

Propadl i druhý dosavadní sběratel cen, válečný snímek The Hurt Locker (Smrt čeká všude), který natočila Cameronova ex-manželka Kathryn Bigelowová. "Měla tu cenu dostat, zaslouží si ji," vzkázal jí z pódia Cameron.

Foto: Bontonfilm

Nejlepší dramatickou herečkou se stala Sandra Bullocková za roli v sociálním melodramatu The Blind Side o matce od rodiny, která se postará o zaostalého černošského chlapce; v mužské kategorii toto ocenění obdržel Jeff Bridges za ztvárnění role stárnoucího country zpěváka ve snímku Crazy Heart.

Pro Bullockovou jde o velkou satisfakci, neboť v posledních letech byla považována jen za průměrnou komičku a silné dramatické role se jí vyhýbaly. Bridges byl naopak od začátku favoritem.

Zlaté glóby dělí v hlavních kategoriích filmy na dramata a muzikály/komedie. V této kategorii vyhrála zmíněná ostrá komedie Pařba ve Vegas (Hangover). "Musím poděkovat své matce, že mě podporovala ve filmové  dráze, když zjistila, že nejsem tak chytrý jako mé dvě sestry," poděkoval její režisér Todd Philips.

Nejlepší komediální roli ztvárnila Meryl Streepová v kuchařském filmu Julie a Julia. Nejlepším mužem v komediální úloze pak byl vyhlášen Robert Downey Jr. za akčně nerdovské pojetí titulní role ve snímku Sherlock Holmes.

Báječní plastičtí chirurgové

Cenu za vedlejší ženskou roli dostala zpěvačka a herečka Mo'Nique (harlemské drama Precious), trofej za mužskou vedlejší roli patří Rakušanu Christophu Waltzovi, který ztvárnil lovce židů Hanse Landu v Tarantinových Hanebných panchartech.

Nejlepším zahraničním filmem se stala Bílá stuha rakouského režiséra Michaela Hanekeho.

Zlatým glóbům žádný snímek nedominoval. Kromě Avatara po dvou soškách získal i animovaný snímek Vzhůru do oblak a Crazy Heart (s Bridgesem i cena pro nejlepší song za píseň The Weary Kind, která porazila mimo jiné U2). 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Dostane Glóbus manažer Clooney nebo pyrotechnici?
Producentský cech dal oscarový předvýběr
Vyfoukne autorovi Avatara cenu exmanželka?

Clooney má štěstí. Elitářští kritici mu nedali cenu
Komedie s Clooneym má šest nominací na Glóby
O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky
Clooney dostal další frčku na Oscary
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla

Tříhodinová show měla letos poprvé po 15 letech moderátora, kterým se stal Ricky Gervais ze seriálu Kancl. Osmačtyřicetiletý Brit hned v úvodu dostál pověsti prostořekého komika. "Podívejte se na ty skvělé tváře tady v sále. Připomíná mi to některá báječná díla, která letos vznikla ... v operačních sálech plastických chirurgů," řekl hollywoodské elitě.
 
Během slavnostního večera ale zazněla i vážnější nota, když herečka Nicole Kidmanová, předávající jednu z cen, připomněla situaci Haiti, jež zasáhlo ničivé zemětřesení. Hvězdy v sále i diváky u obrazovek vyzvala, aby v pátek nezapomněli na televizní charitativní maraton Naděje pro Haiti, který bude moderovat George Clooney.

Foto: Reuters

Kidmanová rovněž stejně jako další v sále i na pódiu měla na šatech stužku na podporu tohoto karibského ostrova.

Celoživotní cena pro Scorseseho

Kromě Kidmanové na pódium přišel udělit ocenění například Paul McCartney. "Animace není jenom pro děti, ale i pro dospělé, kteří berou drogy," odtušil, než nejlepším animovaným filmem vyhlásil Vzhůru do oblak z dílny studia Pixar.

Nedlouho poté si ale vyslechl i vtip na svou adresu. "Přiletěli jsme stejným letadlem. Ale nemluvili jsme spolu. Já seděl vepředu v první třídě a on vzadu v ekonomické. Šetřil. Taky utratil pořádnou kupu peněz," řekl Gervais v narážce na McCartneyho předloňský rozvod, který hudebníka přišel na 24,3 milionu liber.

Předávání Zlatých glóbů se tradičně zúčastnila řada osobností, Julia Robertsová či Penelope Cruzová, Harrison Ford, Tom Hanks či Robert De Niro. Ten spolu s Leonardem DiCapriem předal cenu za celoživotní dílo americké režisérské legendě Martinovi Scorsesemu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy