A přece se točí. Scientolog Cruise dosáhl svého

Jan Pomuk Štěpánek
2. 7. 2007 11:26
Němci ustoupili, blikající hvězda smí válečný film
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Německá vláda vyhlásila nedávno scientologům válku, a tak  když do Berlína přicestoval natáčet nejhorlivější propagátor sekty Tom Cruise, problém byl na světě.

V Berlíně a v nedalekých studiích Babelsberg chtěl Cruise coby producent i herec natáčet film Valkyrie o nezdařeném atentátu na Adolfa Hitlera z 20. července 1944. Narazil ale na odpor německých úřadů právě kvůli angažmá ve scientologické církvi.

Bránili se i pozůstalí po popraveném důstojníkovi Clausi von Stauffenbergovi, který pokus o atentát uskutečnil a jehož má hrát právě čtyřiačtyřicetiletý Cruise.

Foto: Aktuálně.cz

Ještě v pátek se zdálo, že německé úřady nic neobměkčí, do věci se vložil i německý ministr obrany Franz Josef  Jung a natáčení filmu ve vojenských a veřejných budovách a prostorech zakázal. V pondělí nicméně producenti snímku oznámili, že potřebná povolení získali a natáčení může začít.

V rozhovoru pro agenturu Reuters to potvrdil také šéf berlínských studií Babelsberg: filmaři mu prý dali slib, že obsah natáčeného snímku nebude nijak souviset se scientologickou vírou.

Spoluprodukční Paula Wagnerová prohlásila, že Cruisova osobní víra nemá žádnou souvislost s obsahem snímku.  Cruise podle Wagnerové v chystaném snímku ztvárňuje "hrdinskou postavu" a "Německo je jediná země, kde se dá ten příběh pravdivě natočit".

Scientologické angažmá už přispělo k rozchodu Toma Cruise se společností Paramount i k propadu popularity. O návrat se teď blikající hollywoodská hvězda pokouší ve vlastní produkční společnosti, ale členství v sektě mu ho nijak neulehčuje.

Příslušnost ke scientologům, kteří jsou v Německu dokonce pod dozorem kontrarozvědky, už Cruise pocítil v roce 2004. Tehdejší předseda parlamentu Wolfgang Thierse mu upřel možnost točit pasáže filmu Mission Impossible 3 v budově Říšského sněmu.

Foto: cruise, film

Anglický pracovní titul chystaného válečného thrilleru zatím zní Valkyrie - podle označení Operace Valkýra. Od 19. července se má točit nejen v Berlíně, ale také na některých místech ve východní Evropě. Režii povede Bryan Singer, který má na kontě mimo jiné nedávný film Superman se vrací.

Plukovník wehrmachtu von Stauffenberg se ujal přípravy na atentát, který však 20. července 1944 ztroskotal. Osobně strčil kufřík s bombou pod stůl, kde "vůdce" řídil na východní frontě jednu z porad.

Výbušnina však nebyla dost silná, Hitler kromě toho na poslední chvíli podél stolu kousek poodešel a díky tomu přežil. Po atentátu byl Stauffenberg a řada jeho vojensky vysoce postavených spolupracovníků zatčena a pár hodin poté popravena.

"Určitě to bude jen brak a kýč," řekl o filmu nejstarší syn Berthold von Stauffenberg v listu Süddeutsche Zeitung. Také Cruisova příslušnost ke scientologům je mu nesympatická. Rodina ale nemá žádné oficiální páky, jak natáčení zabránit.

 

Právě se děje

Další zprávy