3D Superman přilétá

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 6. 2006 10:00
New York - Kritici šílí. Budou nad novým Supermanem šílet nadšením i diváci? Ti čeští si ještě měsíc počkají... Uvnitř: TRAILER
Představitel nového Supermana s voskovou figurínou svého hrdiny
Představitel nového Supermana s voskovou figurínou svého hrdiny | Foto: Aktuálně.cz

Nová inkarnace komiksového hrdiny měla světovou premiéru 22. června. O dnešní půlnoci pak netradičně vstoupila do amerických kin; v následujících týdnech se Superman rozletí do celého světa. V Česku přistane 27. července.

Ve filmu bude svět zachraňovat, ve skutečnosti ho asi obere o pěkných pár milionů dolarů na vstupném. Superman se totiž vrací se vší parádou - alespoň podle kritiků.

"Je to krásně natočený snímek," píše Stephanie Zacharek z internetového Salonu: "Moderní báje vytvořená se silným smyslem pro kontinuitu s minulostí, a nejen tou blízkou. Výprava ve stylu art-deco, svícení i práce s kamerou připomíná až německý expresionismus."

Vizuální stránka filmu je nejspíš opravdu úchvatná - aby ne, s plánovaným rozpočtem okolo 260 milionů dolarů. Ten spolkla nejen výroba speciálních efektů, ale i 3D kopie pro kina IMAX.

Titulního hrdinu filmu si zahrál Brandon Routh. Jeho objekt zájmu Lois Laneovou pak Kate Bosworthová a hlavního padoucha Lexe Luthora oscarový Kevin Spacey. Luthorovu přítelkyni hvězda nezávislých filmů Parker Poseyová, to vše v režii autora dvou prvních dílů Xmenů Bryana Singera.

Infobox
Autor fotografie: Oficiální stránky filmu

"Po pětileté nepřítomnosti na zemi a devatenáctileté nepřítomnosti na filmovém plátně se oblíbený americký superhrdina vrací," volá nadšeně Jack Matthews v New York Daily News . "Vše, co k tomu můžeme říci je: Jsme rádi, že tě máme zpátky, železný muži," dodává s tím, že teprve Supermanem léto začíná.

 

Právě se děje

Další zprávy