Superman se vrátil. Kritici jsou nadšeni

Jitka Gráfová
20. 6. 2006 13:00
Hollywood -   Clark Kent se po téměř dvaceti letech vrací na plátna. Podle všeho ve velkém stylu, možná i s titulem nejdražší film. Uvnitř: TRAILER + GALERIE

Režisér snímku Superman se vrací Bryan Singer měl nelehkou práci. Jeho nový Superman by se měl v oblibě přinejmenším vyrovnat předchozímu muži z planety Krypton  v podání Christophera Reeva. Ale podle prvních kritik se mu to povedlo.

"Je to skvěle koncipované i sepsané, film působí celistvě," napsal magazín Variety po prvních projekcích. "Bylo to opravdové - s uměleckou elegancí, nefalšovaným a citlivým vkladem."

Scenáristé Michael Dougherty a Dan Harris nastínili nové osudy může v přiléhavém oblečku následovně: Superman se po šesti letech na planetě Krypton vrací do Metropolisu a zjišťuje, že svět ho už nepotřebuje; že se dokáže vypořádat se svými zloduchy a neřády.

A co je horší, Lois Laneová si zařídila vlastní život se synem a přítelem. Aby toho na ubohého Clarka nebylo málo, jeho starý protivník, z vězení propuštěný megaloman Lex Luthor, ho chce definitivně udolat. Pochopitelně se nezastaví ani před zničením světa.

Tvůrci už dlouho před premiérou slibovali, že nový Superman bude jiný: "Ten minulý se stal ikonou superhrdiny. Upřímný a ohnivý,  pro mnohé diváky a divačky byl romanticky okouzlující bytostí."

Nového novináře Clarka Kenta ztvární šestadvacetiletý Brandon Routh. Je sice stejně starý jako Reeve v době, kdy natáčel svého Supermana. Routhův hrdina je však mentálně vyspělejší.

Nový Superman už totiž podle tvůrců zažil žal, porážku i ztrátu. "Přemýšlí o svém zesnulém otci a uvažuje o možnosti, že jednou možná také stane otcem. Uvažuje o smrti a je mnohem víc obdařen lidskými emocemi," míní tvůrci.

Zloduch Luthor a jeho společnice Kitty Kowalski, v podání Kevina Spaceyho a Parker Posedové prý naopak okoření film lehce výstřední komikou. V dalších rolích diváci uvidí Sama Huntingtona, Franka Langella či Jamese Marsdena.

Foto z filmu Superman se vrací
Foto z filmu Superman se vrací | Foto: Warner Bros.

Je celkem samozřejmostí, že studio na výrobě takové podívané s téměř patnácti sty trikových záběrů nešetřilo: dalo na výrobu štědrých 261 milionů dolarů. Některé zprávy dokonce mluví o tom, že kvůli přetáčení některých scén by se rozpočet mohl vyšplhat až na 300 milionů dolarů. Obě tyto sumy by každopádně znamenaly nejdražší film v historii.

Nedávno americký gay časopis The Advocate Supermana vyzval ke coming-outu, neboť je prý "zcela zřetelně" homosexuál. Článek vyvolal na internetu vášnivou diskusi a zapojil se do ní sám režisér. "Superman je pravděpodobně nejvíc heterosexuální hrdina ze všech mých filmů," řekl Singer.

U nás se o tom lze přesvědčit od 27. července, do světových kin vtrhne už 29. června.

 

Právě se děje

Další zprávy