36 filmových zážitků pro rok 2014. Na co se těšit v kinech?

36 filmových zážitků pro rok 2014. Na co se těšit v kinech?
Drama Špinavý trik (American Hustle) režiséra Davida O. Russella je žhavým kandidátem na Oscara. Filmař za své dva předchozí snímky získal nominace (Terapie láskou, Fighter) na Oscara i Zlaté glóby. Špinavý trik vychází ze skutečného skandálu v USA, kdy pár podvodníků musel spolupracovat s agentem FBI. V hlavních rolích uvidíme Jennifer Lawrence, Bradleyho Coopera, Christiana Balea a Amy Adams. Premiéra 23. ledna.
Matthew McConaughey pro roli AIDS aktivisty Rona Woodroofa v Klubu poslední naděje zhubl kolem osmnácti kilogramů. Jeho výkon se tipuje jako kandidát na oscarovou nominaci. Hlavním hrdinou je elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof, který se od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné - pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Vyráží do Mexika, ale nehledá tam drogové bosse, hledá alternativní možnosti léčby AIDS a jeho šancí se tak stane mezinárodní černý trh s neschválenými léky. Premiéra 23. ledna.
Divadelní hra Srpen v zemi indiánů od Tracyho Lettse dostala Pullitzerovu cenu. V české distribuci film s hvězdným obsazením, v němž září jména Julie Roberts, Meryl Streep či Ewana McGregora, dostal titul Blízko od sebe. Světovou premiéru měl snímek August: Osage county na filmovém festivalu v Torontu. Vypráví o rodině, která se náhle sjíždí do rodného domu, protože otec zmizí. Tři dcery, jejich partneři a potomci. Přichází čas k rodinným debatám a zúčtováním. Probírají se staré křivdy a rány. Premiéra 30. ledna.
Na filmová plátna se vrací v rámci Projektu 100 slavná filmová esej Godfreye Reggia s hudbou Philipa Glasse. Koyaanisqatsi se zabývá v krásných obrazech plynoucích nad minimalistickou hudební kompozicí vztahem člověka a moderní technologie, civilizace. Na tento snímek pak navázaly filmy Powaqqatsi (1988) a Naqoyqatsi (2002). Na velkém plátně rozhodně velký zážitek i po jedenatřiceti letech od jeho vzniku. Obnovená premiéra 30. ledna.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
24. 1. 2014 11:13
Vybrali jsme 33 filmových perel, které jistě poteší nejednoho filmového fanouška. Doufáme, že se nabídka ještě rozšíří o snímky z festivalů v Berlíně a Cannes.

Vybrali jsme 33 filmů, které do kin nepřilákají masy diváků, ale mohou být zážitkem pro filmové fajnšmekry. Takových filmů bude ještě v průběhu roku přibývat, protože není zdaleka jasný program filmových festivalů Berlinale (únor), ani Cannes (květen), o nichž vás budeme informovat přímo z místa jejich konání. Prvním velkým festivalem roku je pravidelně americký Sundance, proto jsme vybrali z jeho programu pět očekávaných festivalových hitů, které tam budou mít premiéru a rozhodně se s nimi potkáme i v na dalších přehlídkách. Zajímavé návraty letos zprostředkuje také Projekt 100. Milovníci filmu, račte vstoupit!

 

Právě se děje

Další zprávy