Akrobati budou skákat skrze kytary. Praha zažije festival bratří Formanů

ČTK ČTK
13. 5. 2024 20:10
Nový cirkus z Francie a Česka, motorkářskou stěnu smrti, koncerty i představení pro děti nabídne sedmý ročník festivalu Arena, který pořádá Divadlo bratří Formanů. Týdenní přehlídka v Praze začne příští pátek 24. května, potrvá do 1. června. Konat se bude na obou březích Vltavy: v Erpet Centru a na lodi Tajemství u Rašínova nábřeží.
Francouzští Le P’tit Cirk budou v inscenaci Les Dodos proskakovat věžemi vytvořenými z kytar.
Francouzští Le P’tit Cirk budou v inscenaci Les Dodos proskakovat věžemi vytvořenými z kytar. | Foto: Guillaume de Smedt

Prostor na smíchovské náplavce by podle pořadatelů měl vtáhnout návštěvníky do atmosféry cirkusových poutí a magického světa kočovného divadla, nového cirkusu a světské zábavy.

"Pár kroků od centra Prahy se ocitnou přímo uprostřed dění mezi pěti stany, kde i díky přírodní tribuně nad areálem mohou pozorovat život kočovných cirkusů zpovzdálí. I pro tuto málokde viděnou atmosféru jsme se rozhodli opět využít Erpet Centra. Stejně jako každý rok je vstup do areálu festivalu zdarma," říká umělecký ředitel akce Petr Forman.

Uměleckým šéfem festivalu, který existuje od roku 2017, je Petr Forman.
Uměleckým šéfem festivalu, který existuje od roku 2017, je Petr Forman. | Foto: ČTK

Zatímco program na lodi Tajemství nabídne představení převážně z české scény spolu s pohádkami, ve sportovním areálu Erpet Centra se představí primárně zahraniční novocirkusové soubory. Poprvé do Česka například míří francouzští Le P’tit Cirk s inscenací Les Dodos. V ní vzdušnou akrobacii naživo doprovázejí hráči na housle, kontrabas a akustickou kytaru, která je hlavním tématem vystoupení. Akrobaté budou mimo jiné balancovat nebo proskakovat věžemi vytvořenými právě z kytar.

Sólové vystoupení Stefana Kinsmana nazvané Searching for John představí skrze vyprávění životního příběhu jednoho cestovatele poetický a citlivý svět Divokého západu.

Francouzský soubor My!Laika do Prahy přiveze hned dvě představení, La Soirée a Winter. To první je inspirované filmem Tančírna, jejž roku 1983 natočil světoznámý režisér Ettore Scola, a spojuje humorný cirkusový kabaret s akrobacií, žonglováním a jinými triky. Druhá show Winter dle tvůrců vystupuje z tradičního rámce divadla a cirkusu.

Motorskářská show kolektivu Le Mur de la Mort.
Motorskářská show kolektivu Le Mur de la Mort. | Foto: Festival Arena

Francouzský kolektiv Le Mur de la Mort stejně jako vloni opět přiveze takzvanou motocyklovou stěnu smrti, která se odehrává na válcové konstrukci ve tvaru sudu. Po její vnitřní části, to znamená kolmé stěně z dřevěných prken, krouží jezdci na starých motocyklech.

Inscenace nazvaná Mortel jus de Mortel představuje poslední projekt typu, jaký se zrodil zhruba před sto lety v USA. Show na válcovitém motodromu kombinuje prvky cirkusu, divadla, pouťového průvodu a zákulisního života. Závodníci v rychlosti přesahující 80 kilometrů za hodinu předvádějí na vertikální stěně smělé akrobatické kousky včetně jízdy dvou a více motocyklů těsně nad sebou. "Z motorky hraje živá hudba a zároveň to bouchá, třaská a štípe v nose," lákají organizátoři.

Dva poslední večery festivalu nabídnou také koncerty. V pátek 31. května vystoupí umělec František Skála se skupinou Třaskavá směs, kterou dále tvoří výtvarník Petr Nikl, basista Petr Tichý a kytarista Miroslav Černý. Kromě převzatých skladeb z repertoáru Boba Dylana, Toma Waitse či Elvise Presleyho zazní i Skálovy autorské písně.

O den později festival zakončí koncert sólistů gospelového sboru Jeremy Winston Chorale ve spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem a The Loop Jazz Orchestra. Vychází ze známého hudebního filmu Blues Brothers z roku 1980. Zájemci se jinak budou moct zúčastnit uměleckých dílen, kde si potisknou tričko, nebo navštívit kočovné herny.

Z českých umělců se na lodi Tajemství představí například soubor My kluci, co spolu chodíme. Dva večery odehraje dílo strukturované improvizace Ponorka, v němž kombinují tanec, akrobacii a humor. Děti se mohou těšit na loutkové i klasické pohádky na lodi Tajemství, kde přímo Divadlo bratří Formanů uvede výpravné divadelní představení Aladin. Festival Arena se koná od roku 2017.

Video: Festival představí motocyklovou stěnu smrti

Francouzský kolektiv Le Mur de la Mort se svou motocyklovou stěnou smrti představuje poslední představení tohoto typu ve Francii. | Video: Festival Arena
 

Právě se děje

Další zprávy